Utfordring 40

Turist i egen by

Oslosommer er noe av det fineste som finnes, og i år er vi ekstra mange som skal være her i ferien. Bruk sommeren til å oppleve nærmiljøet ditt og denne nydelige byen vår!

Hvorfor er det viktig?

Flyreiser er en av våre største utslippsposter i ferien. Hvis du blir hjemme i Oslo i stedet, sparer du både miljøet, og kanskje lommeboka, for store utgifter. Og hva er vel bedre enn å oppleve Oslo fra sin aller beste side midt på sommeren?

Ikke bare flyr vi mer, men også utslipp fra privatbilister har økt jevnt og trutt de siste årene. Bruk sommeren til å la bilen stå der det finnes andre alternativer – og de er det heldigvis mange av i Oslo.

Ta hver dag som den kommer – færre planer gir mindre stress og mer avslapping. #staycation er ikke bare en unik måte å oppleve sin egen by, men også et viktig bidrag i ditt eget miljø- og klimafotavtrykk! God ferie!

Hvordan løse utfordringen?

Enten du elsker asfalt, skog, liker å bade eller vandre fra museum til museum, så finnes det noe for oss alle i Oslo. La deg inspirere av de mange guidene og kartene som finnes på nett. Nettsidene til VisitOslo og Bymiljøetatens nettside #OpplevOslo er to steder du absolutt bør sjekke ut.

Ønsker du å se, lukte og smake på Oslos grønne byøkologi? Da anbefaler vi deg å plukke med deg kartet GreenLifeOslo, for eksempel fra VisitOslo på Østbanehallen. I kartet og VisitOslos grønne guide finner du mange av byens økologiske spisesteder og tips til hvordan du kan handle grønt og bærekraftig og ulike måter du kan oppleve det grønne Oslo.

Bilde av grønt turistkart på stranden
La osloguiden GreenLifeOslo vise vei til byens kjente og skjulte skatter, smaken av økologisk mat og lukten av urbant landbruk. Foto: ByKuben, Oda Stræte

Miljøvennlige turisttips:

Hva skjer til enhver tid?

VisitOslo sine sider finner du daglig tips til aktiviteter og arrangementer i Oslo.

Natur

Glad i naturen og aktivitet? Da anbefaler vi deg å ta utgangspunkt i Bymiljøetatens oversikt #opplevOslo, der du finner forslag til aktiviteter for små og store.

I Oslo åpnes det stadig nye bekker og elveløp som er verdt å utforske. Sett for eksempel av en dag til en tur langs Akerselva. Med sine åtte kilometer er den en av byens lengste elver, og er verdt turen fra start til slutt. Se turforslag langs Akerselva fra VisitOslo.

Pakk badetøy! Oslo har så mange flotte bademuligheter. Enten du liker å bade i sjøen, i et stille ferskvann, i en av byens elver eller utendørsbasseng så finner du bademuligheter over hele byen. Sjekk ut #opplev Oslo og Bymiljøetaten for tips. Husk at etter mye regn frarådes det å bade i sjøen, du bør vente to dager.

Kultur

Aktiv i Oslo gir deg tips til byens mange tilbud innen kunst og kultur – alt fra dans, musikk, konserter, museer, bibliotek og gallerier.

Oslo har også de siste årene blitt en mer fargerik by med kunst på mange gatehjørner. Sjekk ut guide til gatekunst fra VisitOslo.

To damer som spiller Volleyball på Voldsløkka
Du trenger ikke reise til utlandet for å spille sandvolleyball. På Voldsløkka samles hundrevis av oslofolk på solskinnsdager. Foto: Opplev Oslo, Bymiljøetaten

Hvordan komme seg rundt

Oslo oppleves aller best til fots eller med sykkel. Reis miljøvennlig med kollektivtransport, din egen sykkel eller lei deg en Oslo bysykkel. Bruk beina til å oppleve byen, marka og øyene. Byens trikker, busser, T-bane, ferger og tog tar deg overalt!

Bilde av bysykler i byen ved Sørenga
Bysykler, egen sykkel eller ta bena fatt er gode transportmidler for å se mest mulig av byen på en miljøvennlig måte. Foto: Didrick Stenersen, Visit Oslo

Smaken av Oslo

Tiden hvor du måtte reise til utlandet for å oppleve nye smaker og gå på Michelin-restauranter, er for lengst over. Foodtrucks, mathaller, hytter i marka, intime restauranter, veganske, økologiske, kortreiste og internasjonale spisesteder venter på deg. Ta en titt i en av byens mange restaurantguider for å finne tips. Er du ute etter økologiske spisesteder, bør du sjekke ut økoguiden fra Økologisk Norge.Personvern - Oslo kommunes nettsider