Utfordring 24

Ta vare på det du har!

Det er ofte lettere og rimeligere å kjøpe nytt fremfor å reparere det vi allerede har. Bli med og snu denne trenden ved å reparere tingene dine selv, eller få hjelp til å få det fikset.

Hvorfor er det viktig?

Det materielle forbruket vårt medfører store ressurs- og miljøbelastninger. Å kjøpe nye ting er ofte billig i kroner og øre, men selv de billigste varer er dyre når det kommer til miljøbelastning. Ved å ta vare på det du har istedenfor å kjøpe nytt kan du på en enkel og givende måte redusere miljøpåvirkningen fra eget forbruk.

Naturvernforbundet har utviklet nettsiden Ta vare på det du har, der du kan lese mer om fordelene ved å reparere fremfor å måtte kaste eller kjøpe nytt.

to menn som reparerer elektronisk utstyr
Fiksefester er stedet å gå for å reparere alt fra mobiltelefoner til gamle vinylspillere. Foto: Karoline Hippe

Du vil bli overrasket over hvor mye det er enkelt å fikse selv, og hvilken glede og mestringsfølelse det kan gi! På nett florerer det med beskrivelser, bilder og videoer som bistår deg i å fikse det aller meste.

Er utfordringen eller tidsmangelen likevel for stor, så er hjelpen nær. En bortgjemt skredder, et lite hull i veggen der en skomaker tilbyr alt fra nøkkelfiling til veskereparasjon. En møbelsnekker som kan trekke om den gamle sofaen, en urmaker som kan få liv i bestefars klokke.

La oss sammen endre forbruksvanene våre ved å lære noe nytt og nyttig, spare penger og passe på miljøet!

Er du blant de som har en sportsbukse eller jakke som har blitt ødelagt? Sjekk ut hvilke sportsbutikker som nå tilbyr reparasjon, leie og bytte. Foto: Bergans

Du trenger ikke alltid å kjøpe nytt hvis noe har blitt ødelagt. Gjennom enkle tips og triks kan du selv sørge for godt vedlikehold og enkle reparasjoner, slik at det du er glad i kan leve videre.

Det du ikke kan reparere selv er det andre som kan hjelpe deg med. Fiksere og håndverkere finnes over hele landet, og er ekte hverdagshelter! De tar vare på håndverket, slik at du kan ta vare på tingene dine.

Reparasjon kan spare deg for tusener av kroner i unødvendige innkjøp – og naturen og klimaet for unødvendig ressursbruk.

Ved å ta vare på det du har istedenfor å kjøpe nytt bidrar du til:

  • Redusert press på verdens landarealer og vannforsyninger
  • Mindre forurensning og klimagassutslipp
  • Lavere energiforbruk og mindre avfall
  • Å holde liv i håndverksyrker og tradisjoner

Hvordan løse utfordringen?

Finn fram ting du ikke har hatt tid til eller følt deg sikker på hvordan du skal reparere. Er det et gammelt familieklenodium som egentlig bør stå fremme i lyset, bare det hadde funket? Eller er det noen gode sko som har gått litt opp i limingen? Vurder om du selv vil prøve deg på å reparere gjenstanden, eller om du ønsker profesjonell hjelp.

Slik går du frem:

Under hver nedtrekksmeny finner du smarte tips og triks til hvordan du kan reparere ulike ting, eller hvor du kan levere ting som har blitt ødelagt.

Klær og sko

Sportsutstyr

En mann som reparerer et sykkeldekk
Oslo byr på en rekke flinke sykelverksteder. Felgen er Oslos eldste. Sjekk også ut alle arbeidstreningsverkstedene som kan fikse sykkelen din. Foto: Naturvernforbundet

Elektronikk

Møbler

Bilde av en olabukse og lappeutstyr
Det er både gøy og rimeligere å fikse klærne dine selv. Meld deg på et kurs hvis du vil lære mer eller finn frem sysakene hjemme. Foto: Ingar Sørensen

Flere gode tips:

  • Mangler du en del, nål og tråd, litt treverk eller skruer? Hos blant andre Clas Ohlson, Biltema og Maxbo kan du finne det du trenger for å få reparert selv.
  • Har det stoppet deg at du ikke har verktøy for å reparere? Tenk gjennom hvor ofte du kommer til å bruke verktøyet igjen. Det kan ofte være billigere og mer praktisk å leie eller låne fra Deichmanske bibliotek, Tooler, Hygglo, eller Clas Ohlson, framfor å bruke mye penger på noe som blir stående mye ubrukt.
  • Kanskje din nærmeste nabo har akkurat det du trenger og kan låne deg det? Bank på døren og spør, eller prøv appen Nabohjelp!
  • Husk at rett vask og vedlikehold forlenger levetiden på alle gjenstander. Sørg for at du velger miljømerkede produkter, som Svanemerket, til renhold.
  • Lurer du på mer? Klikk deg inn på Ta vare på det du har.
Personvern - Oslo kommunes nettsider