Utfordring 23

Spis høstens råvarer

Denne uka utfordrer vi deg til å basere måltidene dine på kortreiste sesongråvarer!

Hvorfor er det viktig?

Høsten en helt spesiell årstid. En tid da skogen, fjellet og åkrene bugner av ferske og fantastiske råvarer. Norske grønnsaker er i høysesong nå, og mye av markens grøde er på sitt aller beste.

Når vi spiser etter årstidene, begrenser vi energikrevende dyrking i blant annet drivhus, og slipper kjøling og langvarig oppbevaring av maten. I tillegg begrenser vi lengden maten må transporteres.

Å spise sesongbasert mat, som er dyrket på naturens premisser, er sunt både for miljøet og kroppen vår. Butikkene er fulle av norske råvarer om høsten, men også naturen har mye å by på. Kanskje kan du supplere måltidene med bær eller sopp du har sanket selv?

Bilde av høstes grønnsaker og tørkede belgvekster
Høsten byr på grønnsaker og frukt som ikke bare smaker utrolig godt, men som også har et bra ressurs- og klimaavtrykk. Foto: Birgitta Eva Holander, Matvalget
Gjennom året bringer grønnsakssesongene liv og variasjon inn på kjøkkenet. I tillegg er grønnsaker ofte raske å tilberede. Billig er det også. Og sunt! Hva er det egentlig ikke å like?
Stian Floer og Tom Victor Gausdal, forfatterne bak Grønnsaksboka

Hvordan løse utfordringen?

  • Sjekk merkingen av grønnsakene i butikken, og velg norske produsenter. Mangler det norske sesonggrønnsaker i din lokalbutikk? Spør betjeningen om de kan ta det inn!
  • Ta med deg en pose eller kurv når du går ut i naturen og plukk med deg hjem! Naturen er full av sopp, bær og frukt - helt gratis! Kanskje har naboen et bungnende epletre som ikke høstes? Spør om du kan få plukke!
  • Bruk høstens grønnsaker og frukter når du planlegger dine måltid og finn fram til retter som du synes frister. Det myldrer av gode oppskrifter og tips til deilige, sesongbaserte retter, enten du vil koke, steke, ovnsbake, eller spise grønnsakene rå i tynne skiver.
  • Prøv ut grønnsaker du kanskje ikke spiser så mye av ellers, som for eksempel ulike typer kål, løk og rotgrønnsaker. Dette er næringsrike grønnsaker som uten tvil er bra for helsa.
  • Sjekk ut om det fortsatt er selvplukk i en av skolehagene, andelsgårdene eller besøksgårdene der du bor.
  • Det finnes også flere steder du kan kjøpe rett fra bonden. Kooperativet, REKO-ringen, Bondens marked, Dyrket.no og Ekte Vare er noen av dem.
  • Få oversikt over hva som er i sesong! I tillegg til epler, plommer, kål, rotgrønnsaker og bønner er også tomater, urter, mais, stangselleri, agurk og annet godt fra norsk jord å finne i butikkene om dagen. Usikker på hva som er i sesong? Det finnes mange oversikter på nettet, som for eksempel denne fra Bama.
Bilde  av en tomatsuppe med rotgrønnaker og krutonger
En deilig suppe er ypperlig for både kombinere sesongvarer og restemat. Foto: Birgitta Eva Holander, Matvalget

Bli inspirert av disse oppskriftene:

Jente som bruker en rotgrønnsak som nese
Ta barna med på matlagingen! Kanskje kan dere lære teste grønnsaker dere aldri har spist før, for eksempel pastinakk? (Fungerer også som nese!) Foto: Brita C. Nummedal, Geitmyra matkultursenter for barn


Personvern - Oslo kommunes nettsider