Utfordring 28

Spar på energien

Hvis vi bruker mindre energi, trenger vi heller ikke å lage så mye av det. Her er en samling av gode energisparetips, bra for miljøet og bra for lommeboka.

Hvorfor er det viktig å spare på energien?

Bruker vi mindre energi, blir behovet for å produsere energi mindre og klimagassutslippet lavere. Vi nordmenn sløser mest med strøm i verden, og setter nye rekorder for strømforbruk hvert år. Det gjør kanskje ikke så mye for miljøet når vi er selvforsynt med ren vannkraft? Jo, når vi bruker mindre energi totalt trenger vi ikke å lage så mye av det. Da slipper vi ut mindre CO2 og sparer naturresurser som olje og gass.

Vil du lese mer om dette har både Ung Energi, Naturvernforbundet og Miljøagentene skrevet mye bra!

Bilde av en flergrenet stikkkontakt hvor alt er på
Kjenner du deg igjen? Vi er mange som lader mobiler og lar ledningene stå og trekke strøm hele dagen. Trekk ut kontakten eller slå av standby. Foto: ByKuben

Hvordan løse utfordringen

Mesteparten av energien vi forbruker i hjemmet går til oppvarming. Det er mange måter man kan spare energi, og her er noen enkle tips som kan gjennomføres uten store forandringer. Dette er gode tiltak som er bra for miljøet , men også bra for lommeboka.

Slik kan du spare på energien

12 måter å spare energi – uten å ofre noe

1. Kaldere klesvask. Klær som ikke kjempeskitne blir like rene selv om du senker vasketemperaturen med 10 grader, i forhold til hva som er anbefalt.

2. Lavenergilyspærer. Ja, det begynner å bli masete, men fakta er at lavenergilyspærer er fem ganger så effektive og holder ti ganger lenger enn en vanlig lyspære.

3. Trekk opp persiennene. La solen stråle inn og varme opp rommene på dagtid, året rundt.

4. La klærne henge til tørk utendørs. Det tar litt lenger tid enn i tørketromleren, men det sliter ikke like mye på klærne og det påvirker ikke miljøet. Og så lukter det godt!

5. Bruk vannkoker. En vannkoker bruker kun en tredjedel av energien sammenlignet med en komfyr, og hvis du skal koke for eksempel pasta er det både raskere og lurere å la vanne koke opp i vannkokeren istedenfor på komfyren.

6. Fyll opp fryseren. En halvtom fryser bruker mer strøm enn en full fryser siden matvarene kjøler ned hverandre, og i mangel på mat går det faktisk fint an å fylle opp fryseren med bøker.

7. La varmeovnen stå fritt. Det kan være fristende å sette møbler foran varmeovnen, men husk på at det vil blokkere varmespredningen i rommet.

8. Trekk for gardinene. Hvis du trekker for gardinene nattetid, særlig om vinteren, sparer du energi siden varmetapet blir mindre.

9. La sentrifugen gjøre jobben. Hvis du stiller inn sentrifugen på vaskemaskinen slik at den går flere runder, trenger du ikke å tørke klærne like lenge etterpå. En liter vann som forsvinner i sentrifugen istedenfor i tørketrommelen sparer deg ei krone – og det kan bli en liten formue for en barnefamilie, i løpet av et år.

10. Lokket på. Hvis du lar lokket ligge på kjelen bruker du 1/3 mindre energi.

11. Passelig stor kjele. Hvis kokeplaten er 1 centimeter større i diameter enn kjelen, øker energiforbruket med 20 %.

12. Supertips: Etterisolér huset. Det er ikke lenge til vinteren kommer, så det kan være lurt å etterisolere rundt vinduer og på loftet allerede nå for å holde energiutgiftene nede. Man pleier å si at man har tjent inn hva det koster å etter-isolere i løpet av 3–5 vintersesonger, i form av lavere energiutgifter.

Det viktigste er å holde tett rundt vinduene, det er ofte der den største energilekkasjen er i et hus. Det mest effektive er å bruke dyttestrimmel, som er strimler av glassfiber, eller fugeskum. Merk at fugeskum ekspanderer under herding og krever stor overvåkenhet ved bruk.

Kilde: Magasinet Vi i Villa

Bilde av en hånd som regulerer varmen på en panelovn
Spar strøm og penger ved å senke temperaturen noen grader om natten og når du ikke er hjemme. Foto: Ingar Sørensen


Personvern - Oslo kommunes nettsider