Utfordring 2

Si nei takk til plastposen

Ukens utfordring er å klare deg i en hel uke uten å si “ja takk” til plastposen.

Hvordan løse utfordringen?

Ha alltid en brukt plastpose eller et handlenett klar i sekken eller veska. Da blir det enkelt å si nei takk til plastposen.

Dykker henter plastpose på havbunnen
Selv om plastposer ikke er den største kilden til marin forsøpling i Norge, kommer det likevel hvert år et stort antall plastposer på avveier. Foto: Fredrik Myhre/WWF Verdens naturfond

Hvorfor er det viktig?

I Norge bruker vi omtrent 800 millioner plastposer årlig. Minst en prosent av disse, altså åtte millioner plastposer, havner på avveier.

Konsulentselskapet Mepex anslår at 60 tonn norske plastposer havner i havet hvert år.

En plastpose bruker mellom 10 og 20 år på å brytes ned i naturen og blir da omgjort til mikroplast som er til skade for natur og dyreliv. Hvalen som strandet på Sotra hadde over 30 plastposer i magen.

Det er sjeldent jeg går en dag uten å finne én eller flere plastposer på gata, langs strandkanten eller i havdypet. Vi nordmenn må bli flinkere til å redusere bruken av de plastposer vi ikke egentlig trenger, og passe på at de posene vi faktisk trenger ikke ender opp i naturen.
Fredrik Myhre, marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens Naturfond

Tidligere undersøkelser har vist at flesteparten av posene vi bruker i Norge (80 prosent), brukes til å kaste husholdningsavfall, men en del ender også opp som avfall eller forsøpling i naturen. Det er særlig alle posene vi ikke trenger, som vi må begynne å si nei takk til. Og vi må bruke posene våre klokere.

Det mest miljøvennlige er å bruke posen, uansett om det er en plastpose eller et bærenett, så mange ganger som mulig. Vil du være ekstramiljøvennlig kan du sy bærenett av gamle tekstiler du ellers ville kastet.

Plastposer og annen plast som har blitt brutt ned til mikroplast i sjøkanten
Når plast smuldres opp til mindre biter kan fisk, sjøfugl og andre sjødyr tro det er mat. Foto: Fredrik Myhre/WWF Verdens naturfond

Om vi i Norge mister eksempelvis én prosent av de 800 millionene plastposene vi bruker årlig, og de ligger i snitt 10 år ute før de går i småbiter, har vi til enhver tid 80 millioner plastposer ute i norsk natur og enda mange flere små plastposebiter.

Ekstra utfordring:

Ser du en plastpose ligge på bakken, ta den opp og bruk den til å samle annet søppel du ser på veien. #5forhvalen

Du kan også delta i Ruskenuka som arrangeres over hele byen. Da kan du blant annet bli med på Plastrusken:

Tallene i denne teksten er hentet fra Naturvernforbundet, Miljødirektoratet og MEPEX sin rapport fra 2016, Primary microplastic-pollution: Measures and reduction potentials in Norway. Du kan lese hele rapporten her.



Personvern - Oslo kommunes nettsider