Utfordring 20

Rydd i boden!

Det du ikke trenger kan du levere til en gjenbruksstasjon eller loppemarked, gi bort til venner og naboer, eller selge til en hyggelig pris.

Hvorfor er det viktig?

Veldig mange hjem og boder fylles opp av klær, elektronikk og gjenstander som bare ligger der. Rundt om i byen finnes tusenvis av boder med verdifulle ressurser som aldri blir brukt. Dette er verken bra for lommeboka, tida vår, naturen eller klimaet.

Vi nordmenn er i verdensklasse når det gjelder forbruk. Privat forbruk står for over 70 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene globalt, og tingene våre står for rundt 13 prosent av disse utslippene. På global basis blir så lite som 9 prosent av verdens ressurser gjenbrukt!

Visste du at?

Når det kreves store utslipp for å produsere tingene våre, er det viktig å holde dem i omløp. Det du har liggende som rot eller skrot i boden din, kan være akkurat det en annen person trenger.

Bilde av en bod som er full
Mange skatter og urørte ressurser ligger skjult i våre boder. Foto: ByKuben

Hvordan løse utfordringen?

Ta en grundig runde i boden, og rydd ut det du ikke bruker. Om du ikke trenger å rydde i boden, så kan du gå gjennom klesskapet, kjøkkenskapene, garasjen, eller der du måtte oppbevare tingene du egentlig ikke trenger.

I Oslo er det et godt utviklet system for å ta i mot tingene du ikke lenger trenger, for så å gi dem et nytt liv. Se tips under:

Slik går du fram:

 • Gå gjennom hva du har i boden og del tingene opp i det du bruker jevnlig, det du bruker i sesong og det du ikke har brukt på lenge. Hva vil du beholde, hva kan du reparere, hva kan du selge eller gi bort og hva bør leveres til en gjenbruksstasjon?
 • Selg eller gi bort det du ikke lenger har bruk for, på for eksempel Finn.no eller Tise. Slik kan tingene dine gi andre glede, samtidig som både du og miljøet tjener på det.
 • Har du sportsutsyr av god kvalitet, kan du donere det til utlånsordninger for barn og unge, som Skattekammeret og BUA. Du kan også donere til for eksempel Fretex, UFF, eller frivilligsentralen der du bor. Sjekk også om det er noen innsamlinger i regi av organisasjoner som du kan levere klær, sportsutstyr, leker eller bøker til. Kanskje har dere en byttekrok i barnehagen?
 • Skal du på fest og er på jakt etter noe å ha på deg? Sjekk ut Fjong, hvor du kan leie et antrekk fremfor å kjøpe nytt. Eventuelt kan du sjekke ut en av Oslos mange gjenbruksbutikker, Tise eller loppemarked, hvor det finnes mange skatter.
 • Arranger byttekveld med venner, hvor alle tar med seg ting de ikke bruker, men som andre kan ha glede av. Det som er igjen etter byttingen, kan leveres til nærmeste gjenbruksstasjon.
 • Hva med å arrangere garasje- eller bakgårdssalg? Det er både hyggelig og sosialt.
 • Trenger du et verktøy? 59 prosent av oss svarer at vi vil leie framfor å eie verktøy, dersom vi hadde hatt et tilbud i nærheten. Tenk gjennom hvor ofte du kommer til å bruke verktøyet igjen. Er det billigere og mer praktisk å leie eller låne fra Deichmanske bibliotek, Tooler, Hygglo, eller Clas Ohlson, framfor å bruke mye penger på noe som blir stående ubrukt det meste av tiden?
 • Lag en ønskeliste til bursdager og jul hvor du sier at du blir glad for brukte ting.
 • Kanskje din nærmeste nabo har akkurat det du trenger og kan låne deg det? Bank på døren og spør, eller prøv appen Nabohjelp!
 • Har du noe ødelagt elektronikk liggende? Undersøk om du fortsatt har garanti eller reklamasjonsrett på varen. Hvis ikke, ta den med på fiksefest for elektronikk med Restarters Oslo!
 • Har du noe som ikke kan repareres, selges eller gis bort? Finn din nærmeste gjenbruksstasjon på Oslo kommunes nettsider.
 • Skal du hente eller levere noe gjenbrukt eller til gjenbruksstasjon som er for stort til å frakte på sykkelen eller bussen? Sjekk ut bildelingsordninger som Nabobil, Bilkollektivet, Hyre eller Vy bybil.
Bilde fra klesbyttedag
Rydd i skap og tøm boden og arranger et klesbyttemarked alene eller med venner og kollegaer Foto: Too Good To Go

Hvem, hva, hvor om gjenbruksstasjonene i Oslo:

Når boden er ryddet – lag deg noen nye kjøreregler. For eksempel at du ikke skal kjøpe noe du ikke har behov for, og at du kan vurdere å gi bort eller levere til gjenbruk før du legger noe i boden neste gang.

Anbefalt videre lesning:

Bilde av en gjenbrukstasjon og en dame som ser etter klær
På Lindeberg finner du en av byens over tretti gjenbruksstasjoner Foto: Renovasjonsetaten


Personvern - Oslo kommunes nettsider