Utfordring 44

Ta vare på det du har!

Det virker ofte lettere og rimeligere å kjøpe nytt fremfor å fikse det vi allerede har, men slik trenger det ikke å være. Bli med og snu denne trenden ved å reparere tingene dine selv, eller få hjelp til å få det fikset.

Hvorfor er det viktig?

Å kjøpe nye ting kan virke rimelig for deg, men selv de billigste varer er kostbare for miljøet. Ved å ta vare på det du har istedenfor å kjøpe nytt, kan du på en enkel måte redusere miljøpåvirkningen fra ditt eget forbruk.

Skomaker fikser sko med hammer
Reparer skoene dine hos en av byens flinke skomakere. Vintersko bør holde mer enn én sesong! Foto: ByKuben
Reparasjon kan spare deg for tusener av kroner i unødvendige innkjøp – og naturen og klimaet for unødvendig ressursbruk.
Martin Ødegaard, Naturvernforbundet

Ved å ta vare på det du har istedenfor å kjøpe nytt bidrar du til:

  • redusert press på verdens landarealer og naturressurser
  • mindre forurensning og klimagassutslipp
  • lavere energiforbruk og mindre avfall
  • å holde liv i håndverksyrker og tradisjoner

Det kan være både gøy og enkelt å fikse ting selv. Det finnes tusenvis av beskrivelser, bilder og videoer med instruksjoner om hvordan du reparerer det aller meste. Engelske iFixit har råd for alt mellom himmel og jord.

Er utfordringen eller tidsmangelen likevel for stor, så er hjelpen nær. En bortgjemt skredder, et lite hull i veggen der en skomaker tilbyr alt fra nøkkelfiling til veskereparasjon, en møbelsnekker som kan trekke om den gamle sofaen, eller en urmaker som kan få liv i bestefars klokke. De tar vare på håndverket, slik at du kan ta vare på tingene dine. Finn din nærmeste reparatør hos Ta vare på det du har, eller se etter klistremerkene i vinduene.

Klistremerke i vindu
ByKuben og Naturvernforbundet har delt ut disse vindusmerkene til mange av byens reparatører av klær, sko, mobiler og møbler. Foto: ByKuben

Hvordan løse utfordringen?

Finn fram ting du ikke har hatt tid til eller følt deg sikker på hvordan du skal reparere. Er det et gammelt familieklenodium som egentlig bør stå fremme i lyset, bare det hadde funket? Eller er det noen gode sko som har gått litt opp i limingen? Vurder om du selv vil prøve deg på å reparere gjenstanden, eller om du ønsker profesjonell hjelp.

Slik går du frem:

Under hver nedtrekksmeny finner du smarte tips og triks til hvordan du kan reparere ulike ting, eller hvor du kan levere ting som har blitt ødelagt.

Klær og sko

Sportsutstyr

En mann som reparerer et sykkeldekk
Oslo byr på en rekke flinke sykkelverksteder. Felgen er Oslos eldste. Sjekk også ut alle arbeidstreningsverkstedene som kan fikse sykkelen din. Foto: Naturvernforbundet

Elektronikk

Møbler

Bilde av en olabukse og lappeutstyr
Det er både gøy og rimeligere å fikse klærne dine selv. Meld deg på et kurs hvis du vil lære mer, eller finn frem sysakene hjemme. Foto: Ingar Sørensen

Flere gode tips:

  • Mangler du en del, nål og tråd, litt treverk eller skruer? Hos blant andre Clas Ohlson, Stoff og stil, Biltema og Maxbo kan du finne det du trenger for å få reparert selv.
  • Har mangel på verktøy stoppet deg fra å reparere? Tenk gjennom hvor ofte du kommer til å bruke verktøyet igjen. Det kan ofte være billigere og mer praktisk å leie eller låne fra Deichmanske bibliotek (både verktøy og symaskiner), Tooler, Hygglo, Jernia, Coop Obs Bygg eller Clas Ohlson, framfor å bruke mye penger på noe som blir stående mye ubrukt.
  • Kanskje din nærmeste nabo har akkurat det du trenger og kan låne deg det? Bank på døren og spør, eller prøv appen Nabohjelp!
  • Husk at rett vask og vedlikehold forlenger levetiden på alle gjenstander. Sørg for at du velger miljømerkede produkter, som Svanemerket, til renhold.


Personvern - Oslo kommunes nettsider