Utfordring 17

Prøv plogging

Ta deg en ploggetur! Bra for helsa og bra for naturen.

Hvordan løse utfordringen?

Ta med deg en pose neste gang du jogger eller går en tur. I lunsjen, på vei til barnehagen, fra jobb, på tur med hunden, som treningstur – alle tidspunkter er perfekte for plogging!

Ordet plogging er en kombinasjon av jogging og det svenske “plocka upp”. Plogging er ganske enkelt – du plukker med deg søppel du finner på veien mens du er ute og jogger. Plogging gir en miljøvennlig dimensjon til treningen, og når du likevel stopper og plukker søppel, kan du kjøre på med et par knebøy eller andre øvelser. En enkel og helt gratis treningsform!

Frister det med en ploggetur, er det eneste du trenger en søppelpose og eventuelt et par hansker. Hundeposer kan også fint brukes.

Meld fra hvis du finner store mengder avfall:

Last ned plogge-app:

Er du av typen som lar deg motivere litt ekstra av tekniske nyvinninger? Norsk friidrett og Gjensidige har laget ploggeappen Plogger som du kan ta med deg på ploggeturen.

Ploggeturer kan gjøres når som helst, alene eller sammen med venner eller kollegaer. Foto: Oda Hveem, KlimaOslo

Hvorfor er det viktig?

Plogging er en utmerket måte å gjøre noe godt for miljøet og egen helse samtidig.

Mye av den marine forsøplingen i Oslofjorden kommer fra forsøpling i hele byen. Plast og mindre biter avfall fraktes med vind og regnvann ut i elver og videre til fjorden. Mye av plasten smuldrer etter hvert opp og ender som mikroplast.

Selv om Oslo kommune og andre som eier gategrunn, har hovedansvar for å holde gater, parker og stier rene, så utgjør det en stor forskjell når vi som privatpersoner er med på å rydde nabolaget vårt.

Verden over er det et stort fokus på plast i havet, og vi vet at mye av det som havner på bakken, før eller siden havner i havet.

Rapporten Building a clean swell fra Ocean Conservancy forteller om funnene fra strandrydding over hele verden i 2017. Det var også disse tingene det ble funnet mest av under Baderusken-aksjonen i 2019 i regi av Oslo kommune.

Røyk, snus, engangsemballasje og plast er det vi finner mest på gata og i naturen. Ploggeturen gir deg en god mulighet til å hindre at dette avfallet ender opp i våre elver og fjorder. God tur!

Dame holder opp en pose til plogging
Oslo Maraton har en egen 10-kilometer distanse for ploggere. Kanskje vil du melde deg på? Foto: Oslo Maraton
Mennesker på ploggetur med søppelsekker med avfall
Noen ploggeturer gir både fulle og tunge poser. Da får du kombinert et godt miljøtiltak med ekstra styrketrening! Foto: Oda Hveem, KlimaOslo

Vis din kjærlighet til havet:

Plogging bidrar til å ta vare på havet og minner oss kanskje om vår kjærlighet til Oslofjorden? I så fall er festivalen Passion for Ocean noe for deg. Sjekk ut programmet her:Personvern - Oslo kommunes nettsider