Utfordring 27

Plastsmart uke

Oslo kommune skal jobbe for å bekjempe plastforurensning og bli landets første kommune som ikke bruker unødvendig engangsplast. Det skal vi klare! Vi har samlet sammen tips til hvordan din virksomhet og hvordan du som privatperson kan være med.

Hvorfor er det viktig?

Plastforsøpling er en av de største miljøutfordringene vi står overfor i verden i dag! Globalt har vi estimater som sier at vi slipper ut over åtte tonn plast i havet årlig. Det betyr 15 tonn med plast rett ut i verdenshavene hvert eneste minutt. Dette må det bli slutt på, og vi må gjøre det vi kan for å redusere unødvendig bruk av plast, unngå forsøpling, og samtidig sikre riktig avfallshåndtering.

Det er også ressurskrevende å produsere så store mengder med engangsemballasje som vi bruker i dag. Mye av denne emballasjen kan og bør erstattes av flergangsprodukter som vi kan bruke om og om igjen.

Bilde av plastposer som flyter i havet
Det tas bilder av plast i havet over hele verden. Vi trenger en global dugnad for å hindre at plast havner i havet. Oslo har satt seg ambisiøse mål! Foto: WWF

Hvordan løse utfordringen

Denne ukens utfordring har masse gode tips til deg som privatperson, og vier samtidig ekstra oppmerksomhet til kommunale virksomheter, siden Oslo kommune skal jobbe for ambisiøse mål om å bekjempe marin forsøpling.

For arbeidet med å bekjempe plastforsøpling har byrådet følgende visjon: Ingen plast skal tilføres fjorden og vassdragene i Oslo, av hensyn til miljø og dyreliv, samt menneskers helse og naturopplevelse.

Oslo kommune har en ambisjon om å fase ut all bruk av unødvendige engangsartikler i plast i Oslo kommunes virksomheter innen utgangen av 2019.

Handlingsplanen mot plastforsøpling i Oslofjorden som ble vedtatt i mai i år beskriver hvordan Oslo kommune skal jobbe for å bekjempe plastforurensning og bli landets første kommune som ikke bruker unødvendig engangsplast! Her kan du lese mer om satsingsområdene med over 40 konkrete tiltak som skal følges opp.

Oslo kommune har også laget en egen veileder for plastsmarte arrangementer. Veilederen er full av gode tips og råd om hvordan gjennomføre gode miljø - og plastsmarte arrangementer fra A til Å. Les den i sin helhet, del den med folk du kjenner som jobber med arrangementer og print den ut og bruk den flittig. Utdrag fra veilederen finner du under.

Avfallsbeholdere fylles fort opp av engangsemballasje, og plast og småbiter kan lett fraktes med vind og regn ut i elver og fjorden. Foto: Oslo kommune

Visjon og hovedmål handlingsplanen

Tips til deg som privatperson

 • Si nei takk til unødvendig plast og engangsemballasje!
 • Kjør mindre bil, bildekk slites og fører til mye mikroplast
 • Nei takk til plastposer du ikke trenger.
 • Ta #5forhvalen! Hvis hver femte nordmann plukker fem søppelting fra bakken om dagen, fjerner vi hele 35 tonn søppel fra naturen, ifølge LOOP. Hver eneste dag!
 • Vask klær i vaskepose så samler du mikroplasten
 • Riktig håndtering av maling, se etter svanemerket og velg riktig maling
 • Unngå kosmetikk som inneholder mikroplast
 • Ikke kast sneiper, snus og tyggegummi på bakken. Hvert år produseres det 5.6 billioner sigaretter. To tredjedeler av disse ender på bakken. Det er nok sneip til å rekke 2,7 ganger rundt jorda. En sneip inneholder 95% plast og har med det blitt plastprodukt nummer en i havet.
 • Ha alltid med deg en flaske eller en termokopp
 • Kjøp frukt og grønt i løsvekt – ha med egne poser på butikken
 • Si nei takk til sugerør
 • Bruk (eller lag ditt eget) bivokspapir for å erstatte folier og innpakninger, bruk en god gammeldags matboks.
 • Ikke bruk do som søppelbøtte. Q-tips og små plastbiter finner ofte veien videre ut i sjøen og fjorden.
Mange kantiner velger nå å gå bort i fra unødvendig plast og engangsemballasje. Hva gjør kantinen på din arbeidsplass? Foto: Bymiljøetaten

Tips til virksomheter

 • Å redusere mengden plast, velge flerbruksprodukter og alltid sørge for tilstrekkelig avfallshåndtering med kildesortering er det viktigste for å sikre at plast ikke havner på avveie.
 • Generelt oppfordres kommunale virksomheter til å tenke over forbruket sitt og minimere dette.
 • Kommunale virksomheter kan være en stor bidragsyter til å gå bort fra bruk – og kast- samfunnet til et gjenbrukssamfunn.
 • Å bytte ut engangsartikler med flerbruksartikler er et godt sted å starte.
 • Viste du at engangskopper av papp som oftest inneholder en tynn plasthinne inne i koppen? Dette for å frastøte seg væske.
 • All plast, uansett opphav av biobaserte eller fossilbaserte råvarer skaper et miljøproblem hvis det havner på avveie.
 • Om det må brukes plastprodukter oppfordres kommunale virksomheter til å velge alternativer som er laget av resirkulert plastmateriale, og materiale som kan gjenvinnes etter bruk.

Dette gjøres allerede mange steder:

 • Unødvendige plastprodukter som sugerør og plastbestikk fjernes
 • Enkeltprodukter som smør, ketchup etc. byttes ut med større begre
 • Plastbeger for take-away byttes helt ut
 • Porsjonspakker for sukker, smør og melk byttes ut
 • Engangskopper kuttes og erstattes med porselen og gjenbrukskopper
Bilde av kjøleskap med glass med smoothie og grøt
I denne kantinen kuttet de ut plast, nå serveres smoothie og yoghurt fra glass Foto: Bymiljøetaten

Veileder for plastsmarte arrangementer

Nå har Oslo kommune laget en egen veileder for plastsmarte arrangementer. Les den i sin helhet, del den med folk du kjenner som jobber med arrangement og print den ut og bruk den flittig. Utdrag fra veilederen finner du under.

Plastsmarte arrangementer

Matservering

Drikkeservering

Dekor

Avfallshåndtering

Markedsmateriell og reklame

Holdningsskapende arbeid

Bilde av en gul kasse med sneiper
Hva med å leie en av disse på ditt neste arrangement, eller sette opp en fast ved din virksomhet? Sneip og snus er en stor kilde til plast i havet! Foto: Sneipfritt
Bilde av en gul sneipkasse med masse sneip
Bli med og ta sneipen vekk fra gata. Disse sneipkassene står klare for å ta i mot sneip og snus. Foto: Rusken

Lær deg de 7 avfallsvettreglene – det er ingen skam å snu uvaner!

1. Ta ansvar for egne handlinger.

2. Vær med å ta et felles ansvar for å holde det rent der du ferdes. Ser du noen som forsøpler er det lov til å si ifra!

3. Avfall skal ikke ligge igjen i naturen. Havner det på bakken, havner det i havet.

4. Ta med avfallet ditt hjem igjen, eller kast det i en av de mange avfallsbeholderne som er tilgjengelige på arrangementsområdet.

5. Telt, stoler, sitteunderlag osv. har heller ikke noe i naturen å gjøre – ikke ta med deg mer enn du tenker å ta med deg hjem igjen.

6. Unngå unødvendige engangsprodukter. Husk – begrens eget forbruk. - Ta med termos eller flerbruksflaske til vann og annen drikke. - Når du kjøper drikke kan du be om å få påfyll i egen flaske/kopp. - Ta med flerbruksbestikk og tallerken. - Kjøp mat som kan spises uten bestikk.

7. Plukk opp avfall du ser – det trenger ikke være ditt eget. Plastflasker skal pantes. #5forhvalen #pantforhavetPersonvern - Oslo kommunes nettsider