• Forsiden
  • Plant for byens minste innbyggere - insektene!

Utfordring 3

Plant for byens minste innbyggere - insektene!

Denne uken inviteres du til å tenke på humlene og biene når du planlegger årets hage, balkong eller hva du skal plante i pottene dine.

Hvorfor er det viktig?

Bier, fluer, sommerfugler og biller er de viktigste pollinerende insektene i Norge. Det er ikke alltid så lett å se dem, men de er helt nødvendige for naturen, og for at vi mennesker skal overleve.

Insektene bestøver plantene og sørger for at de kan formere seg. I Oslo bygges det stadig mer, og selv om byen har mange grønne lunger, er det ikke sikkert at insektene trives der. De liker best døde trær og bestemte typer blomster.

Mange insektarter holder på å forsvinne. Derfor bør vi gjøre det vi kan for at de skal overleve. Om du har grønne fingre eller ei, spiller ikke så stor rolle. Det er mye du kan gjøre for å holde liv i byens minste innbyggere.

Oransjegullvinge som besøker en prestekrage.
Oransjegullvinge som besøker en prestekrage. Foto: Bård Bredesen / Naturarkivet.no

Hvordan løse utfordringen?

Du kan bidra på mange ulike måter, og behøver på ingen måte å ha din egen hage for å bidra. Du kan for eksempel plante blomster som insektene liker, bygge et insektshotell eller lage en blomstereng!

Plant blomster som er bra for insekter

En kjøkkenhage kan være alt fra noen potter i vinduskarmen, ei kasse på verandaen eller et blomsterbed i hagen der du bor eller jobber. Dyrk de sortene du vil ha, men gjør deg kjent med hvilke blomster som er riktige for byens minste innbyggere.

Blomstermeny er en nettside som gir deg gode tips og oversikt over pollinatorvennlige blomster du kan velge mellom.

Har du ikke store plassen til å lage en hage, kan likevel en potte med lavendel eller andre blomster fra blomstermenyen ha mye å bety. Hvis alle gjør litt, kan insektene fly fra plante til plante gjennom hele byen.

Du kan også engasjere deg i borettslaget, på arbeidsplassen, skolen eller barnehagen for å plante der.

Bygg et insekthotell

Et insekthotell er en slags klekkestasjon, hvor insektene kan legge egg og utvikle seg til larver. Det er altså ikke en overnattingsplass for byens minste innbyggere, selv om det høres sånn ut!

Et insekthotell kan lages på mange måter. Den enkleste versjonen krever kun en vedkubbe, en gammel murstein og en drill. Hotellet bør stå på en solrik plass hvor det er varmt på dagtid.

Naturhistorisk museum har laget en oppskrift du kan følge. Du finner oppskriften her.

Bie som flyr over en rødkløver.
Blomstermeny.no hjelper deg å plante blomster som insektene liker, rødkløver er en av bienes favoritter. Foto: Bård Bredesen / Naturarkivet.no

For dere med hage

Lag din egen blomstereng i hagen med de blomstene som insektene liker. Blomstermenyen gir også en oversikt over hva som blomstrer når, slik at man kan sørge for at insektene har mat året rundt.

Du kan også finne inspirasjon i guiden til La Humla Suse.

Har du hage, og vil ha en ekstra utfordring? Naturhistorisk museum har laget en enkel beskrivelse av hvordan du kan lage din egen slåttemark!

Andre ting du kan gjøre for å bedre forholdene for insektene:

  • Ikke slå plenen så ofte
  • Ikke bruk sprøytemidler i hagen
  • Rot litt i hagen – variasjon er bra for det biologiske mangfoldet
Blomstereng med villblomster
Blomsterenger er noe av det aller beste for insektene våre. Foto: Bjørn H. Smevold /Norsk Botanisk Forening

Dette kan du gjøre hvis du ikke har mulighet til å plante selv:

  • Øk egen kunnskap ved å engasjere deg i en forening! Jo mer du kan selv, jo lettere blir det å spre kunnskapen til andre.
  • Lær deg å samle frø. Det er ikke veldig lett å få tak i frø fra ville engblomster fra østlandsområdet. Så hvis man ikke har hage selv kan det være et godt tips å lære seg å samle frø fra ville planter og gi dem i julegave til en hageeier.


Personvern - Oslo kommunes nettsider