Utfordring 32

Ønsk deg brukte gaver

Har du ønsker om å gi eller få en gave som er brukt? Flere enn vi tror ønsker seg nettopp det! Bli med å skape nye tradisjoner som er hyggelige og gode for kloden.

Stadig flere vil gjerne ha brukte gaver. Faktisk er hele åtte av ti nøytrale eller positive til å få en brukt gave til jul! Det viser tall fra FINNs julegave-undersøkelse, utført av Opinion. Ikke bare er det bra for miljøet og lommeboka, men man kan også gi eller få helt unike ting og samleobjekter, som kanskje ikke er tilgjengelig i butikk lenger.

Til tross for at de fleste er positive til å motta brukte gaver, er det ett problem: Tallene tyder nemlig på at mange kvier seg for å gi bort en brukt julegave selv. Vi må rett og slett bli flinkere til å snakke om at vi ønsker oss brukte gaver til jul, for da blir det automatisk lettere å gi det!

Bilde av gaver som er innpakket
Det er veldig hyggelig å gi og få gaver. Er det noen av gavene du skal gi eller få som kunne vært ombruk og gjenbruk? Foto: Finn.no/Shutterstock

Hvorfor er det viktig?

Det materielle forbruket vårt medfører store ressurs- og miljøbelastninger. Vi nordmenn ligger på forbrukstoppen i verden, og forbruker ressurser tilsvarende hele 3,4 jordkloder. Rundt juletider øker forbruket drastisk, og vi ender opp med å kjøpe mange gaver som blir lite eller aldri brukt.

Et eksempel er mengden leker vi gir bort til jul. Undersøkelser viser at vi synes de aller fleste barn har mer enn nok leker. Likevel havner 2 900 tonn leker hvert år under norske juletrær. Det er i gjennomsnitt godt over 6 kilo per barn under 6 år. Salget på leker og spill er tredobbelt så høyt i desember som resten av året. De fleste barn ønsker seg nye leker, men husk at selv om lekene er brukt av noen, er de fortsatt nye for barna som får dem!

Ved å kjøpe brukt istedenfor å kjøpe nytt bidrar du til

  • Redusert press på verdens landarealer og vannforsyninger
  • Mindre forurensning og klimagassutslipp
  • Lavere energiforbruk og mindre avfall
Et barn som holder en innpakket gave
Hele åtte av ti er nøytrale eller positive til å få en brukt gave til jul! Foto: Finn.no/Shutterstock

Hvordan løse utfordringen?

Si ifra til venner og familie at du gjerne får brukte gaver og spør om det er andre som vil det samme.

Flertallet i FINNs julegave-undersøkelse svarer at de oppfatter folk som gir brukte julegaver som «økonomisk smarte», «opptatte av miljøet» og «flinkere enn andre til å finne personlige julegaver».

Mange barn og voksne er opptatt av gjenbruk. Får man en gave som er i god stand, vil nok mange sette pris på at giveren har tenkt på gjenbruk.

Fortell barna at det å gi bort brukte gaver ikke handler om at man er mindre glad i personen man gir gaven til, bare fordi den er brukt. Og det samme gjelder motsatt vei: forklar barna at de ikke er mindre verdsatt hvis de får gaver som er brukt. Er du fremdeles usikker, så spør på forhånd om man tror det går bra å få noe brukt. Det verste man kan få er et nei.

I juleundersøkelsen til FINN fremgår det at folk helst vil ha brukte gaver fra kategoriene sports- og fritidsutstyr, bøker, verktøy og interiør- eller pyntegjenstander. Hos Fretex er populære julegaver antikviteter, sølvtøy, glass, kunst og samleobjekter.

Toppliste: Dette er viktigst i julen

bilde av to barn med hver sin store gave. tekst på bildet som sier ny fra butikken og en brukt fra finn
Brukt eller nytt? Det viser seg at det bryr ikke barna seg så mye om. Foto: FINN

Tips til å gi brukte gaver

Tips til deg som vil gi og få brukte gaver:

Tips

Hvis du får noe til jul som du ikke trenger, kan du selge det på FINN eller donere det til Fretex, UFF, din nærmeste frivillighetssentral, Skattekammeret eller BUA!Personvern - Oslo kommunes nettsider