Utfordring 15

Plastfri uke

Si nei takk til unødvendig plast og engangsemballasje!

Hvorfor er det viktig?

Det er mye unødvendig plast og emballasje som vi bare bruker en gang og kaster rett etterpå. Å lage plast og emballasje krever mye ressurser, og havner ofte på avveier i gater, i havet, i parker og i skogen.

Plast på avveier forsvinner aldri og brytes ned til mikroplast. Tallerkener, kopper, sugerør, q-tips i plast blir snart forbudt i EU - da kan ikke vi være noe dårligere!

Oslo kommune har ambisiøse miljø- og klimamål og klare målsettinger også innen reduksjon av plast.

Les mer om Oslo kommunes plastvisjon her:

Søppelkasse full av søppel, særlig engangsemballasje
Trenger vi all engangsemballasjen vi sier ja takk til? Foto: Line Dobrowen

Hvordan løse utfordringen?


Denne ukens utfordring handler om å bli mer bevisst på hvor mye unødvendig engangsplast du bruker og redusere den. Hvor lite plast klarer du deg med?

Tenk gjennom ditt eget plastforbruk og kartlegg i hvilke tilfeller du bruker unødvendig engangsplast. Bytt ut engangs med flergangs eller emballasjefritt, og si nei takk til engangsplast, selv om det er enkelt å si ja.

Ta utgangspunkt i tipsene under, så kommer du et godt stykke på vei mot en engangsplastfri hverdag!

Si nei takk til:

Ha alltid med deg:

På badet:

På kjøkkenet:

Bilde av en ungdommer som panter og resirkulerer plast
Det brukes og kaster enorme mengder med plastglass i festivalsommeren. I år går Øya for flerbruksglass, hvem er neste? Foto: Øyafestivalen

Øyafestivalen viser vei

Bærekraftig utvikling krever at noen går foran og tør satse litt ekstra, både økonomisk, med ressurser og ikke minst tid. Øyafestivalen har alltid hatt høye miljø- og klimamål, de siste årene er det særlig plasten de har ønsket å fase ut.

I 2019 prøver de, som første festival i Norge å kutte all engangsplast, så på veien dit får du gjenbruksglass i barene på festivalen! Disse kan vaskes og brukes om igjen minst 100 ganger før de blir ødelagte. Dette reduserer klimagassutslippene til drikkebegrene med 94 prosent – og reduserer avfallet med 75 prosent!

Les mer om Øyafestivalens arbeid med plast og engangsemballasje her:

https://oyafestivalen.no/2019/06/06/bort-med-engangsplasten/Personvern - Oslo kommunes nettsider