Utfordring 43

Kast mindre mat

Tenk at i gjennomsnitt går én av åtte handleposer med mat rett i søpla! Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å endre på det, og det er heller ikke så vanskelig.

I Norge kastes det årlig nesten 42 kilo mat i året per innbygger. Heldigvis finnes det gode løsninger for å redusere matsvinn!

Her har vi samlet noen gode og enkle tips til å kutte ned på mengden spiselig mat som kastes.

Illustrasjon med mennesker som holder jordkloden oppe
29. september markeres den internasjonale dagen mot matsvinn for første gang. Matsvinn og matsikkerhet er blitt et økende viktig tema under COVID 19. Foto: www.un.org

Matsvinn i tall

  • I Norge kaster hver av oss i snitt 42,6 kilo mat hvert år.
  • Matkasting fra norske hjem tilsvarer utslippene til 260 000 bensinbiler i året.
  • Produksjon av mat er areal- og ressurskrevende. Verdens matproduksjon står for om lag 30 prosent av klimagassutslippene, og det kreves store vann- og jordressurser for å dyrke og foredle korn, kjøtt og andre råvarer.
  • Det er ti ganger mer miljøvennlig og ressurseffektivt at maten som produseres, selges og lages, blir spist, framfor at den blir til avfall.
  • I snitt går én av åtte handleposer med mat rett i søpla. Kilde: Matvett
  • Les mer om International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction som markeres over hele verden for første gang 29.september 2020

Hvordan løse utfordringen i egen hverdag

  • Første bud er å lage den mengden mat du trenger. Da unngår du rester du kanskje må kaste senere.
  • Oppbevar maten riktig. Anbefalt temperatur i kjøleskapet er 2-4 grader.
  • Spar og bruk opp restene. Se tips til bruk av rester lenger ned.
  • Velg gjerne matvarer som snart går ut på dato i butikken, du kan også spare mye penger på denne måten.
  • Bruk opp alle matrestene og det du allerede har i kjøleskapet
  • Spist ute, men ikke spist opp? Spør alltid om å få med deg restene hjem.
  • Kjøp bare det du trenger! Unngå impulskjøp og unødvendige matinnkjøp ved å bruke en god gammeldags handleliste. Det kan også hjelpe å lage en ukemeny basert på hva du allerede har hjemme.
Handlepose i tøy med grønnsaker i, jente som skriver handleliste ved siden av.
Å planlegge innkjøp er en god metode for å unngå at mat ikke blir spist opp. Foto: Matprat.no
  • Ta datomerkingen med en klype salt, bruk sansene. Best før betyr ikke dårlig etter!
  • Rydd i kjøleskapet og skuffer, hold oversikt over hva som må spises først. Kanskje kan det få en egen plass?
  • Husk at all mat har verdi og fortjener å bli spist.
  • Hvis du først skal kaste matavfall, husk å kildesortere i den grønne posen.

Tips til bruk av rester

Hvordan forbedre holdbarhet på mat du allerede har kjøpt

Visste du at:

  • Brød har kort holdbarhetsdato og er en av matvarene nordmenn kaster oftest og mest av. Hvert år kastes 35 millioner brød i norske husholdninger – flere enn 100 000 hver dag, ifølge Matvett.
  • Maten ofte er like bra etter best-før datoen? Se, lukt og smak deg frem, og stol på sansene dine!
  • Stubber fra rotgrønnsaker spirer når de legges i en skål med vann? Da vokser det etterhvert frem smakfulle spirer å krydre salaten med.
  • Appen Too Good To Go gjør at du kan redde mat som ellers ville gått i søpla fra restauranter, kafeer og hoteller?
  • Du kan spare både penger og matsvinn ved å kjøpe mat som snart går ut dato gjennom appen Foodlist?
Bilde av ryggen til et barn med sekk på vei til barnehagen
Hver dag pakker vi tusenvis av matpakker til barnehage og skolebarn, hver dag kastes det også mye rester. Hva kastes og hva vil de egentlig spise? Foto: Oslo kommune

Anbefalt videre lesning



Personvern - Oslo kommunes nettsider