
Utfordring 43
Kast mindre mat
Tenk at i gjennomsnitt går én av åtte handleposer med mat rett i søpla! Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å endre på det, og det er heller ikke så vanskelig.
I Norge kastes det årlig nesten 42 kilo mat i året per innbygger. Heldigvis finnes det gode løsninger for å redusere matsvinn!
Her har vi samlet noen gode og enkle tips til å kutte ned på mengden spiselig mat som kastes.

Matsvinn i tall
- I Norge kaster hver av oss i snitt 42,6 kilo mat hvert år.
- Matkasting fra norske hjem tilsvarer utslippene til 260 000 bensinbiler i året.
- Produksjon av mat er areal- og ressurskrevende. Verdens matproduksjon står for om lag 30 prosent av klimagassutslippene, og det kreves store vann- og jordressurser for å dyrke og foredle korn, kjøtt og andre råvarer.
- Det er ti ganger mer miljøvennlig og ressurseffektivt at maten som produseres, selges og lages, blir spist, framfor at den blir til avfall.
- I snitt går én av åtte handleposer med mat rett i søpla. Kilde: Matvett
- Les mer om International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction som markeres over hele verden for første gang 29.september 2020
Hvordan løse utfordringen i egen hverdag
- Første bud er å lage den mengden mat du trenger. Da unngår du rester du kanskje må kaste senere.
- Oppbevar maten riktig. Anbefalt temperatur i kjøleskapet er 2-4 grader.
- Spar og bruk opp restene. Se tips til bruk av rester lenger ned.
- Velg gjerne matvarer som snart går ut på dato i butikken, du kan også spare mye penger på denne måten.
- Bruk opp alle matrestene og det du allerede har i kjøleskapet
- Spist ute, men ikke spist opp? Spør alltid om å få med deg restene hjem.
- Kjøp bare det du trenger! Unngå impulskjøp og unødvendige matinnkjøp ved å bruke en god gammeldags handleliste. Det kan også hjelpe å lage en ukemeny basert på hva du allerede har hjemme.

- Ta datomerkingen med en klype salt, bruk sansene. Best før betyr ikke dårlig etter!
- Rydd i kjøleskapet og skuffer, hold oversikt over hva som må spises først. Kanskje kan det få en egen plass?
- Husk at all mat har verdi og fortjener å bli spist.
- Hvis du først skal kaste matavfall, husk å kildesortere i den grønne posen.
Visste du at:
- Brød har kort holdbarhetsdato og er en av matvarene nordmenn kaster oftest og mest av. Hvert år kastes 35 millioner brød i norske husholdninger – flere enn 100 000 hver dag, ifølge Matvett.
- Maten ofte er like bra etter best-før datoen? Se, lukt og smak deg frem, og stol på sansene dine!
- Stubber fra rotgrønnsaker spirer når de legges i en skål med vann? Da vokser det etterhvert frem smakfulle spirer å krydre salaten med.
- Appen Too Good To Go gjør at du kan redde mat som ellers ville gått i søpla fra restauranter, kafeer og hoteller?
- Du kan spare både penger og matsvinn ved å kjøpe mat som snart går ut dato gjennom appen Foodlist?
