Utfordring 4

Kast mindre mat

I gjennomsnitt går én av åtte handleposer med mat rett i søpla! Denne uka utfordrer vi deg til å gjøre noe med ditt eget matsvinn.

I Norge kastes det nesten 42 kilo mat i året per innbygger. Heldigvis finnes det gode løsninger for å redusere matsvinn!

Det er mange smakfulle, kreative og hyggelige måter vi kan bruke opp maten. På denne siden finner du tips og triks du kan teste på kjøkkenet og i matbutikken.

Vil du få "Min grønne utfordring" direkte inn i messenger-innboksen din? Trykk her og sjekk ut chatboten vår!

NB: Hvis du er på mobil vil vi anbefale deg å søke opp "min grønne utfordring" i messenger eller gå inn via Min grønne utfordring sin Facebookside.

Hvordan løse utfordringen

  • Første bud er å lage den mengde mat du trenger. Da unngår du rester du kanskje må kaste senere
  • Oppbevar maten riktig. Anbefalt temperatur i kjøleskapet er 2-4 grader
  • Spar og bruk opp restene
  • Velg gjerne matvarer som snart går ut på dato i butikken
  • Bruk opp alle matrestene og det du allerede har i kjøleskapet
  • Spist ute, men ikke spist opp? Spør alltid om å få med deg restene hjem
  • Kjøp bare det du trenger! Unngå unødvendige matinnkjøp ved å bruke en god gammeldags handleliste. Det kan også hjelpe å lage en ukemeny basert på hva du allerede har hjemme.
Handlepose i tøy med grønnsaker i, jente som skriver handleliste ved siden av.
Å planlegge innkjøp er en god metode for å unngå at mat ikke blir spist opp. Foto: Matprat.no
  • Ta datomerkingen med en klype salt, bruk sansene. Best før betyr ikke dårlig etter!
  • Rydd i kjøleskapet og skuffer, hold oversikt over hva som må spises først
  • Husk at all mat har verdi og fortjener å bli spist
  • Hvis du først skal kaste matavfall husk å kildesortere i den grønne posen

Tips til bruk av rester

Hvordan forbedre holdbarhet på mat du allerede har kjøpt

Visste du at:

  • Brød har kort holdbarhetsdato og er en av matvarene nordmenn kaster oftest og mest av. Hvert år kastes 35 millioner brød i norske husholdninger – flere enn 100.000 hver dag, ifølge Matvett.
  • Maten ofte er like bra etter best-før datoen? Se, lukt og smak deg frem, og stol på sansene dine!
  • Stubber fra rotgrønnsaker spirer når de legges i en skål med vann? Da vokser det etterhvert frem smakfulle spirer å krydre salaten med.
  • Appen Too Good To Go gjør at du kan redde mat som ellers ville gått i søpla fra restauranter, cafeer og hoteller?
  • Du kan spare både penger og matsvinn ved å kjøpe mat som snart går ut dato gjennom appen Foodlist?
Blå skål med rød suppe på et blått bord, ulike matvarer spredt rundt.
En matredder stoler på sansene framfor datomerkingen! Nesa di er et viktig verktøy! Foto: Matprat.no

Hvis du er i Oslo lørdag 25. mai kan du bli med på KuttMatsvinn-festivalen:

Anbefalt videre lesning



Personvern - Oslo kommunes nettsider