Utfordring 18

La bilen stå

Opplev byen på en ny måte ved å bruke sykkel, føtter og kollektivtransport.

Hvorfor er dette viktig?

Veitrafikk utgjør mer enn en tredjedel av klimagassutslippene i Oslo. Det å kjøre mindre bil gir derfor størst klimaeffekt i hverdagen.

Miljøvennlige reiser lønner seg – for deg og for verden. Det er bra for lommeboka, helsa, du kan ofte spare tid, og det er bra for miljøet.

I Oslo skal klimagassutslippene kuttes med 95 prosent innen 2030. For å få til dette må vi finne mer miljøvennlige måter å reise på.

Også luftforurensning, støy, trygg trafikk, mindre mikroplast på avveie og helse er viktige grunner til å la bilene stå så ofte vi kan.

Jente sykler ned Torggata
Fler og fler får øynene opp for den friheten sykkelen gir deg i hverdagen. Foto: Thomas Brun, NTB

Hvordan løse utfordringen?

Prøv ut nye måter å komme deg til jobb, skole og aktiviteter. Legg merke til de gangene du bruker bilen, og finn ut hvordan det er å bruke sykkel, kollektivtransport, gå eller løpe samme strekning!

Visste du at?

Hva kan du gjøre?

  • Velg buss, trikk eller T-bane istedenfor bil.
  • Bruk beina eller sykkelen om du kan, og la kroppen få litt ekstra trening på vei til eller fra dagens gjøremål.
  • Bruk Bysykkel, el-sparkesykkel, skateboard, rulleskøyter eller rulleski – mulighetene er mange i Oslo. Husk å lære deg trafikkreglene hvis du er usikker på hvordan du tryggest kan ferdes i byen på to eller flere hjul. Vis hensyn!

Har du ikke sykkel?

Trikk og buss kjører forbi ved Akerselva
Oslo har et av verdens beste kollektivtilbud og er den minste byen i verden som har metro. Foto: Fartein Rutjord, Redink

Følg barna uten bil!

Mange barn blir kjørt til skolen, trening og fritidsaktiviteter i Oslo. Å la bilen stå gjør det ikke bare tryggere der barn ferdes langs vei, men er også et viktig tiltak for nærmiljøet.

I Oslo innføres hjertesoner rundt byens mange skoler, det vil si bilfrie soner som hindrer foreldrene fra å kjøre helt frem til skolen for å levere barna sine. Slik kan skoleveien bli tryggere, og flere barn kan gå og sykle i skolen i stedet for å kjøre bil.

Trafikkagenten er en app utviklet av Bymiljøetaten har i samarbeid med Transportøkonomisk institutt og Utdanningsetaten der elever kan melde inn positive og negative erfaringer med skoleveien sin. Informasjonen hjelper kommunen til å vite hvor det er behov for tiltak.

Skolebarna – som er fler enn 43 000 barn – kan selv kartlegge trygge – eller utrygge områder via mobiltelefon eller nettbrett.

tre barn går sammen til skolen
I år som i fjor arrangerer Miljøagentene gå-aksjonen Beintøft. Å gå til skolen er både sosialt, bra for helsa til store og små. Foto: Magnus Borka Kloster-Jensen, KlimaOslo

Mobilitetsuka 2019

Denne uka arrangeres Mobilitetsuka i Oslo, der det settes fokus på ulike grønne måter å bevege seg i byen på. Gjennom uka er det en blanding av faglige arrangementer og fritidsarrangementer for hele familien. Sjekk ut hele programmet her:Personvern - Oslo kommunes nettsider