Utfordring 19

Kutt ned på matsvinn

En tredjedel av all maten som blir produsert i verden kastes, ifølge FN. Denne uka utfordrer vi deg til å kutte matsvinn både hjemme, på jobb eller skole.

At vi alle kaster mindre mat er viktig! Mange av dere som har vært med siden kampanjen startet har allerede tatt utfordringen Kast mindre mat, som handlet mest om hvordan du kan kutte matsvinnet hjemme hos deg selv.

Mesteparten av matsvinnet i Norge (om lag 60 prosent) stammer fra private husholdninger, derfor er det du gjør hjemme hos deg selv et veldig viktig bidrag til å redusere det totale matsvinnet.

Men denne uka vil vi i tillegg utfordre deg til å kutte matsvinn på jobben, skolen, eller der du oppholder deg mest når du ikke er hjemme!

Matsvinn i tall:

Hvorfor er det viktig?

Matsvinn står for åtte prosent av det globale klimagassutslippet. Å redusere matsvinnet er et av de viktigste klimatiltakene du og jeg kan gjøre, viser FNs ferske klimarapport.

Å redusere matsvinn er et enkelt og nyttig miljø- og klimatiltak i egen hverdag, og bra med hensyn til miljø, ressursutnyttelse og økonomi.

Bilde av en tallerken med mat som illustrerer hvor mye mat vi kaster
Så mye som en tredjedel av all maten som blir produsert i verden kastes. Her i Norge kaster vi i snitt 42,6 kg per person per år. Foto: Kutt Matsvinn, Matvett

Hva kan din virksomhet gjøre?

I tillegg til at privatpersoner kan gjøre mye for å kaste mindre mat så er det mye som kan gjøres i de ulike virksomhetene. Heldigvis skjer det allerede masse bra:

 • Matvett har samlet tips for bransjer og forbrukere.
 • Serveringsbransjen har tatt grep med Kutt matsvinn2020, Framtiden i våre hender og mange kommuner samarbeider om prosjektet Matvinn.
 • I 2017 inngikk norske myndigheter og en samlet matbransje en historisk samarbeidsavtale om redusert matsvinn. Målet med avtalen er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål. Virksomheter innen matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og restaurant forplikter seg til å samarbeide om å nå målet. Klikk deg inn på Matvett.no for å se hvordan din virksomhet kan bli med.
 • Matsentralen har som motto å gi mat, mennesker og miljø en ny sjanse. De kan motta mat fra alle aktører i matindustrien, messer og festivaler. Overskuddsmaten kommer blant annet ideelle organisasjoner til nytte.

Ofte er det enkle grep som skal til for å redusere matsvinn. Her er noen forslag:

 • Utnevn en miljøansvarlig på jobben/skolen
 • Merk maten i kjøleskapet med navn
 • Lag egne bokser med navn på, så du vet hvilken mat som er din
 • Lag systemer for overskudd av møtemat, så folk kan ta med hjem heller enn at det kastes
 • Salg av billigere mat i kantina ved stengetid
Bilde av matrester som blir god oppbevart i flerbruksemballasje
Riktig oppbevaring av mat er viktig for å bevare matens holdbarhet. Det gjør det også lettere å bruke gårsdagens rester som dagens lunsj. Foto: Matprat.no

Hva gjør Oslo kommune?

Oslo kommune vil kutte matsvinnet med 20 prosent før 2020. Derfor deltar kommunen i KuttMatsvinn2020.

Den største andelen av Oslo kommunes servering skjer på sykehjem, barnehager og i aktivitetsskoler, og det er her kommunen satser på å kutte matsvinnet mest.

 • Satsingen innebærer arbeid ut mot barnehager, skoler og aktivitetsskoler, sykehjem og kantiner.
 • Bymiljøetaten koordinerer arbeidet og samarbeider med Matvett, Matvalget og Framtiden i våre hender.
 • Vi måler og veier matavfallet, og virksomhetene får besøk av eksperter på matsvinn.
 • Både innkjøp, bestillingsrutiner, matservering, møtemat, kjøkkenpraksis og bruk av restemat vurderes.
Rotgrønnsaker og andre grønnsaker stekes i form
Selv slitne og slappe grønnsaker kan bli til den deiligste middag. Foto: Matprat.no

Hold på gode vaner hjemme også!

Selv om denne utfordringa handler om å motvirke matsvinn på jobben, skolen eller i andre virksomheter, er det selvsagt like aktuelt å begrense matsvinn på hjemmebane. Les mer her:

Gode tips og triks:

Oppskrifter på restemat:Personvern - Oslo kommunes nettsider