Utfordring 29

Kjøpestopp

Bruker du mye tid på å handle og rydde plass i skapet for nye innkjøp? Hva med å prøve en kjøpefri uke?

Skulle du gjerne spart litt penger og redusert ditt klimaavtrykk?

De fleste av oss har det meste av det vi virkelig trenger. Likevel kommer ofte lysten på å eie noe nytt snikende inn. Denne uken utfordrer vi deg til å la lommeboka ligge, og innføre kjøpestopp i en uke! Du sparer ikke bare penger, men får også mer tid.

Hva med å bruke tiden til å oppleve noe nytt denne uka?

Hvorfor kjøpestopp?

Det materielle forbruket vårt medfører store ressurs- og miljøbelastninger. Her i Norge ser vi at forbruket av både elektronikk, klær, sko, interiør og møbler er økende.

En uke eller mer med kjøpestopp handler ikke om å stoppe et vanlig og fornuftig forbruk. Det handler om å stoppe et unødvendig overforbruk og se om vi kan endre våre kjøpevaner. Til og med flere av bankene oppfordrer til kjøpestopp!

Denne ukens utfordring vier vi ekstra oppmerksomhet til vårt forbruk av klær, men mange av tipsene er like relevante for andre ting vi har.

Klesskap fullt av klær
Tenk at hver nordmann har 359 plagg i skapet! I gjennomsnitt blir 29 av disse plaggene aldri brukt. Foto: ByKuben

Hvorfor så mye fokus på klær?

Kjøp av klær og sko har mer enn doblet seg i Norge de siste tiårene. Samtidig viser flere undersøkelser at en stor andel av klærne blir liggende ubrukt. Produksjon av klær er svært belastende for miljøet på grunn av høy ressursbruk av materialer, vann og kjemikalier. Tekstilindustrien har blitt den nest mest forurensende industrien i verden!

Visste du at

bilde av en olajakke med skrift på ryggen om å kjøpe mindre, bytte mer
Brukte klær kan også by på kloke budskap. Foto: Tise

Hvordan løse en uke med kjøpestopp?

 • Lag en liste over det du ønsker deg. Trenger du egentlig noe nytt? Begrunn svaret ditt.
 • Kan du låne framfor å kjøpe?
 • Trenger du absolutt noe nytt denne uken? Hvis ja, kan du undersøke hva som gis bort gratis på Finn.no, oppsøke byttemarkeder, eller spørre venner og kjente om du kan låne eller bytte med dem.
 • Unngå impulskjøp ved å holde av en vare i butikken en dag eller to. Husker du det ikke dagen etterpå, trenger du den mest sannsynlig ikke.
 • Gå gjennom klesskapet ditt og sorter klærne. Ved å rydde i klesskapet får du oversikt over hva du faktisk har liggende.
  Legg alle klær du aldri eller sjeldent bruker i en egen bunke. Er de i god stand, kan de selges eller gis bort. Er de ødelagte, kan de leveres til tekstilgjenvinning.
 • Rens det som må renses, reparer det som er ødelagt, og sy i knapper som har falt av. Prøv dine egne klær som du ikke har prøvd på en stund før du tar turen til en butikk for å handle.
Bilde av en dame som er på byttefest for klær
Det kan være mye fint å finne på en klesbyttefest. Hva med å arrangere din egen? Foto: KlimaOslo

Er klærne i god stand?

 • Ta med klærne du ikke lenger vil bruke til et klesbyttemarked eller en byttefest. Er det ingen arrangementer i nærmeste fremtid? Arranger din egen klesbyttefest med venner eller kollegaer.
 • Lever klærne dine til en bruktbutikk, som Fretex eller UFF.
 • Har du barn i barnehage? Spør barnehagen om det kan lages et byttehjørne der foreldre kan henge klær barna har vokst ut av, men som fortsatt er i god stand.
 • Selg klærne via apper og nettsider som Tise, Finn, Shpock og Letgo. Da får klærne et nytt liv hos noen andre.
 • Om du har symaskin kan du prøve deg på redesign! En kjole kan bli til et skjørt og en topp, en jeans kan bli til ny shorts eller skjørt. Dette kan gjøres til en sosial samling ved å arrangere en “fiksekveld” med venner og bekjente.

Er klærne i dårlig stand?

 • Undersøk først om de kan repareres. Mange klær kan få nytt liv med litt reparasjon.
 • Flere klesmerker tilbyr faktisk reparasjon av klær. Sjekk ut denne guiden til Framtiden i våre hender for å se et utvalg.
 • Lever klærne til Repairable og få de ferdig fikset tilbake. De har flere innleveringstasjoner rundt om i Oslo.
 • Finn din lokale skredder og spør om de kan hjelpe deg der. Sjekk ut Ta vare på det du har for å finne nærmeste reperatør av klær, sko, møbler, sykler, elektronikk
 • Kan det ikke repareres? Selv om klærne er ødelagt, kan materialet gjenbrukes. Visste du at flere grønne tak vokser nå på et underlag av gjenbrukte klær?

Behold kontrollen på klesskapet

 • Når du henger klærne tilbake i skapet, heng alle kleshengerne i samme retning. Når du har brukt et plagg, kan du snu kleshengeren den andre veien. Hvis du om et halvt års tid rydder på nytt og oppdager at noen av kleshengerne ikke har blitt snudd, betyr det at du ikke har brukt klærne på lang tid. Kanskje på tide å gi de bort?
Bilde av tre mobiler med skjermbilde med en app om kjøpestopp
Med shoppestopp-appen kan du få full kontroll på hvor mye penger, CO2, kjemikalier og vann du sparer ved å ha shoppestopp. Foto: Tise

Bli med Tise på shoppestopp

Tise har rett og slett laget en shoppestopp-funksjon i Tise-appen. Dette er et verktøy som gjør det lettere og morsommere å gjennomføre en kjøpefri uke. Der kan du velge hvor lenge du skal ha shoppestopp, og du vil få motivasjon, tips og triks underveis. Du vil også ha full kontroll på hvor mye penger, CO2, kjemikaler og vann du sparer. Du kan selv velge om det er lov til å handle brukt eller ikke under en shoppestopp. For å skru på shoppestopp går du inn på tannhjulet på Tise-profilen din. Deretter finner du oversikten over hvordan det går under det lille bladet på profilen din. Meld deg inn i Facebook-gruppen til Tise og last ned appen for å få tilgang til shoppestopp.

Kilder og videre lesingPersonvern - Oslo kommunes nettsider