Tegning av person som sitter på en krakk og sorterer avfall i tre bøtter

Utfordring 9

Kildesorter alt

Denne uka utfordrer vi deg til å kildesortere absolutt alt avfallet ditt. Ved å kildesortere gir du nytt liv til begrensede naturressurser.

Hvordan løse utfordringen?

Gode vaner starter med et godt system, for eksempel ved at alt får sin faste plass. Det er lurt å ha beholderne der avfallet oppstår, da blir det lettere å kaste ting der de skal. Start med å finne beholdere du kan sortere i. Du kan bruke både bokser, bærenett og kurver.

Vi anbefaler at du har en beholder eller pose til:

  • papir
  • glass- og metallemballasje
  • plastemballasje
  • matavfall
  • restavfall
  • klær til tekstilgjenvinning
  • ødelagte elektriske produkter

I tillegg bør du ha et handlenett til ting du kan levere på butikken som panteflasker, batterier og lyspærer. Det kan for eksempel henge i gangen, så det er lett å huske det når du skal på matbutikken, og da har du også noe å bære matvarene i når du skal hjem igjen.

Bruk uka til å rydde ekstra godt i skap og skuffer etter EE-avfall og farlig avfall. De fleste av oss har gamle mobiltelefoner, brukte lyspærer eller malingsrester liggende. La denne ukens utfordring bli uka du kildesorterer alt - en gang for alle!

Jente som sorterer avfall på et kjøkken
Med et godt system for kildesortering blir det mye enklere å sortere alt på riktig måte. Foto: LOOP

Gjør deg kjent med hvilke gjenbruksstasjoner som er i nærheten av deg. Her kan du levere større ting som skal kastes eller gå til gjenbruk og ombruk. Her finner du en oversikt over gjenbruksstasjonene i Oslo.

I Oslo bruker man appen GjenbruksID for å levere avfall på gjenbruksstasjoner. Du kan laste ned GjenbruksID her.

Visste du at?

Hvorfor er kildesortering viktig?

Kildesortering er viktigere enn mange tror. Avfall er ressurser som vi skal ta vare på og forvalte, i en verden med stadig flere folk og knapphet på ressurser.

Vår velstand har gjort nordmenn til noen av verdens beste i bruk og kast. I en perfekt verden kjøper vi bare kvalitetsprodukter som varer evig, som vi aldri ønsker å bytte ut, og som leveres uten emballasje. Men verden er ikke perfekt, og avfall er uunngåelig.

Vi produserer nesten et halvt tonn avfall i året per innbygger i Norge.
sortere.no

Vi produserer store mengder avfall hver eneste dag, nesten et halvt tonn i året per innbygger i Norge. Det går hardt utover miljøet og ressursene.

Avfallsmengden fra norske hjem har fordoblet seg på 20 år, og fortsetter vi som nå, dobler vi mengden enda en gang innen 2030.

Tre søppelbeholdere med blå, hvit og grønn pose.
Er du usikker på om du kildesorterer riktig? Finn svar på sortere.no og hos Renovasjonsetaten Foto: Renovasjonsetaten, Oslo kommune

Økt forbruk fører til økt produksjon av materialer, som igjen betyr at vi bruker mer av naturressursene våre. Ved å kildesortere kan vi gjenvinne materialene, slik at de kan brukes som råstoff i produksjon av nye produkter.

Det krever mindre energi å gjenvinne, enn å produsere nytt råstoff. Ved å holde ressursene i et slikt kretsløp reduserer vi behovet for å hente ut nye naturressurser, samtidig som vi hindrer at miljø- og helseskadelige stoffer kommer på avveier.

Vil du få "Min grønne utfordring" direkte inn i messenger-innboksen din? Trykk her og sjekk ut chatboten vår!

NB: Hvis du er på mobil vil vi anbefale deg å søke opp "min grønne utfordring" i messenger eller gå inn via Min grønne utfordring sin Facebookside.Personvern - Oslo kommunes nettsider