Utfordring 46

Julefeiring

Julehøytiden er tid for å være sammen med nære og kjære, for juleglede og omtanke. Fine måltider, god mat, og dessverre også en del matsvinn. Med små grep kan du sørge for en mer miljøvennlig julefeiring.

God jul med litt ekstra omtanke for kloden

Både harde og myke pakker under treet bidrar til det høye forbruket i desember. Vi kjøper gaver, utstyr, pynt og mat til 50 milliarder i november og 60 milliarder i desember! Årets to siste måneder er et kalas av matkos, hjemmekos, fest og hygge. Men dette forbruket fører til mye avfall fra engangsartikler, innpakningspapir og emballasje. Mange gaver blir lite eller aldri brukt, og mye mat blir aldri spist opp.

Gi litt omtanke til omgivelsene dine og kloden vår i julegave, tenk på hva du kjøper - eller lar være å kjøpe.

Hvordan løse utfordringen?

For de fleste av oss er tid med familien, tradisjonelle og kulturelle aktiviteter og avslapping viktigere i julen enn materielle ting. Det er med andre ord ikke alt man kjøper inn som gjør julen spesiell, selv om god mat scorer høyest på lista over hva som er viktigst i julen. Dermed er handlingsrommet ganske stort for å skape en mer miljøvennlig og avslappet juletid ved å fokusere på gode opplevelser og tid med venner og familie. Velger du også miljøvennlig transport og mat, og er flink med avfallshåndtering, trenger ikke julen lenger bety en stor negativ belastning for miljøet.

La deg inspirere av disse 17 tipsene til en miljøvennlig jul med Sortere.no

Det er hyggelig med gaver. Ikke minst når det finnes så mange fine opplevelser, brukte ting og andre miljø- og klimavennlige gaver å velge mellom. Foto: KlimaOslo

Grønn innpakking

 • Bruk minst mulig gavepapir. Papirproduksjon medfører miljøbelastninger fra tømmerhogsten i skogen, til transport og produksjon i papirfabrikken, og har som regel vært gjennom både farging og annen spesialbehandling som ikke er bra for kloden. Dette produktet har en stor miljøbelastning i forhold til brukstiden. Skal du kjøpe papir, velg svanemerket.
 • gjenbruk av gavepapir og gavebånd fra i fjor.
 • gamle aviser eller magasiner
 • gråpapir
 • pappesker
 • tekstilrester, gamle duker, laken eller gardiner kan enkelt klippes til eller også sys til stoffposer som gavene puttes i. Disse kan gjenbrukes gang på gang!
Noen juletrær er mer miljøvennlige enn andre juletrær. Foto: ByKuben

Miljøvennlig juletre

 • Bruk norsk kortreist gran eller furu, og gjerne selvhugget. Hvis du kjenner en grunneier, og får tillatelse, er det veldig hyggelig å kunne hente sitt eget tre.
 • Mange steder vokser det edelgran, som er en fremmed og uønsket art i norsk natur. Disse må du gjerne ta, hvis grunneier gir deg lov!
 • Plasttrær har blitt veldig populært hos mange, men plast er laget av olje og er ikke noe godt miljøalternativ. Om man likevel vil ha plasttre, ta godt vare på det slik at det holder i mange år. Sjekk om du kan kjøpe et brukt. Unngå også trær laget av PVC og velg heller PE-plast. PVC er i utgangspunktet en hard plasttype, som må tilsettes kjemiske mykgjørere for å bli mykt. Flere av disse mykgjørerne, bl.a. ftalater, har tvilsomme miljøegenskaper.
 • Les mer om fordelene med ekte juletre her.

Grønn julevask

 • Unngå sterke kjemikalier samt bakteriedrepende og parfymerte rengjøringsmidler når huset skal gjøres klart for jula. Bruk heller mikrofiberkluter og svanemerkede produkter. Bra for miljøet - og for inneluften!
 • Husk å støvsuge før vasken, da hindrer du at mikroplast som har løsnet fra tekstiler helles ut med vaskevannet og havner i naturen.
 • Bruk naturen som en del av julevasken! Snø er en super måte å få renset tepper og pledd på; legg de opp ned ute i snøen og la snøen rense mellom fibrene. Heng også gjerne ut dyner, puter og overmadrasser til en rens i kuldegradene, så blir du kvitt sengemidd. La det ligge ute et par timer, rist godt og inn igjen med det.
Bilde av en hamburger som beatår av restemat
Ribbe, pølser, lutefisk, juletorsk, medisterkaker, pinnekjøtt, kalkun og poteter - det kan fort bli mye rester etter julemiddagene. Foto: Matprat.no

Miljøvennlig mat

 • En del julemat har kort holdbarhet, f.eks. kjøtt- og fiskepålegg, gravlaks, pølser, leverpostei. Ikke kjøp inn store mengder, så slipper du å kaste mat du ikke har rukket å spise opp før det har blitt dårlig.
 • Ikke sett ut masse frukt til pynt, slik som druer og klementiner i en varm stue. De tåler ikke å stå ute i dagevis, så fyll heller på når det er tomt!
 • Erfaring viser at mange kaster mye mat etter jula. Det er derfor viktig å bruke fryseren i tide. Pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og pølser kan godt fryses ned, selv om det har ligget som rester et par dager i kjøleskapet. Da får du en enkel og god middag å varme opp utpå nyåret.
 • Kjøtt har en stor miljøbelastning. Ved å ha mye godt grønt tilbehør kan du redusere kjøttforbruket.
 • Det finnes mange gode vegetariske julematalternativer, og oppskrifter finner du blant annet hos Matprat, Green Bonanza, Vegetarbloggen og Veganmisjonen.
 • Er matvarene oppbevart uåpnet og ser normale ut, kan de spises lenge etter datostemplingen «best før». Husk å se – lukt – smak før du vurderer å kaste. Lett bedervelige matvarer som fersk fisk og kylling, kjøttfarse, innmat og rå pølse skal derimot være merket med «siste forbruksdag». Denne datoen bør man respektere, fordi maten kan bli helsefarlig etter utgått dato.
Bilde av flasker papp og plast som står på et bord med et juletre i bakgrunnen
I høytidene fylles huset av emballasje, gavepapir, flasker av glass og plast. Kildesorter også i julen slik at alt går til gjenvinning. Foto: Katrine Lunke, Grønt Punkt

God avfallshåndtering

 • Det går med mye juleøl og julebrus i norske hjem. Husk å pante det som pantes kan og lever flasker og bokser som er utenfor panteordningen til glass- og metallgjenvinning.
 • På julaften lager vi mye avfall – gavepapir, matrester, papp og emballasje fra nye gaver som pakkes opp. Det er lurt å ha en pose til plastavfall diskret tilgjengelig på julaften, og husk at all papp og papir skal sorteres. Sjekk om gavepapiret kan kastes i papiravfallet der du bor, men husk at sølv- og gullpapir ofte er plast. Slikt papir kan være ganske pent, så ta gjerne vare på det for å gjenbruke til neste år. Det tynne, fargesprakende gavepapiret inneholder så mye fargestoff og leire, og så lite fiber at det egner seg dårlig for resirkulering. Kast det derfor sammen med gavebåndene i restavfallet, hvis det ikke kan gjenbrukes. Enkelte kommuner tar imot gavepapir i papiravfallet, men hos de fleste skal det kastes i restavfall. Sjekk på sortere.no hva som gjelder der du bor.
 • Er du i tvil om hva som skal kastes hvor, sjekk sortere.no.

Miljøvennlig reise

 • Kjør tog eller buss om du har anledning. Hvis du skal reise langt, er det som regler lurt å bestille i god tid. Men det hender du finner ledige billetter, særlig hvis du kan reise på litt mindre populære tider. Entur har en reiseplanlegger for buss, tog og båt som dekker hele Norge. Her kan du også kjøpe billetter.
 • Skal du til utlandet i julen? Naturvernforbundets guide til utenlandsferie uten fly eller bil kan også brukes til julereisen!
Magasinsider kan være fine å pakke inn mindre gaver i. Foto: ByKuben

Fine gavetips

Opplevelser og gaver fra A til Å som kan legges under treetPersonvern - Oslo kommunes nettsider