Utfordring 35

Inviter til overskuddsbord

Liker du å samle venner og familie i høytiden? - Hva med å lage en julefrokost, lunsj eller middag av deilige rester eller mat som snart går ut på dato?

Vi kan spise oss til et lavere klimafotavtrykk ved å lage måltider av restemat og overskuddsmat. I 2019 har flere hundre kilo mat blitt reddet fra matavfallet, og heller blitt spist på et av mange overskuddsbord og fellesmåltider rundt i byen for å markere Oslo som europeisk miljøhovedstad.

Bilde av to sider i en brosjyre om overskuddsbord
La deg inspirere av denne håndboken for overskuddsbord! Foto: ByKuben

Stadig flere vil bidra til å hindre at enorme mengder mat kastes. Samtidig ønsker også mange mer tid til å være sammen med venner og familie eller til å møte nye mennesker. Å invitere til et overskuddsmåltid eller delta på noen av byens mange fellesmåltider er som et Kinderegg: bra for kloden, bra for lommeboka og godt for det sosiale.

Julen handler for mange om å være sammen med familie og venner. I denne utfordringen har vi samlet noen hyggelige tips til gode overskuddsmåltider og også hvordan vi kan ta vare på maten i høytiden.

Riktig god jul!

Ta vare på maten i julen

Bilde av pepperkaker med ost og syltetøy
Å kombinere rester av syltetøy, pepperkaker og ost kan bli en deilig dessert eller velkomst-snacks. Foto: Matprat.no
Bilde av en tallerken med taco laget med ribbe
Nordmenn elsker taco - og ribbe! Da må jo en ribbetaco være midt i blinken. Rester av ribbe, servert i lomper med rester av grønnsaker. Foto: Matprat.no

Har du lyst til å arrangere et overskuddsbord der du bor eller jobber? Ta en titt i denne håndboken laget av Food Studio og Oslo kommune.Personvern - Oslo kommunes nettsider