Utfordring 21

Hold høsten ren!

Ukas utfordring er å velge deg én dag hvor du deltar på høstens store ryddeuke.

Hvorfor er det viktig?

Avfall kommer dessverre på avveier i naturen året rundt, og det er viktig å rydde året rundt, og særlig før vinteren kommer.

Avfall som blir liggende brytes ned til små biter som blir vanskeligere å rydde. Vi gjør lurt i å plukke det opp, også for å hindre at ting fryses fast i naturen. Rydding om høsten beskytter også dyrelivet og bidrar til nødvendig opprydding før neste års hekkesesong.

Bilde av avfall som ligger i naturen
Stort og smått kastes i naturen. Hold høsten ren inviterer oss alle til å hjelpe til å rydde opp. Foto: Lise Gulbransen, Hold Norge Rent

Hvordan løse utfordringen?

Få med deg familie, venner, naboer og kollegaer ut på ryddetur.

Hold høsten ren finner sted 16. – 22. september, og inkluderer den internasjonale strandryddedagen som er lørdag 21. september.

Det går fint an å rydde der du selv ønsker, eller du kan se om det finnes aksjoner som er åpne for påmelding på Hold Norge Rent sin ryddeportal.

Uansett hvor du velger å rydde, hindrer du avfall fra å skade natur og dyreliv. Så finn frem hanskene og ta deg en tur ut. Hva med å rydde langs grøftekanten, en bekk, eller en innsjø?

Hold Norge Rent oppfordrer til høstrydding både i innlandet langs vassdrag og innsjøer og ved kysten. Rydd gjerne også andre steder i lokalmiljøet før vinteren, eller når som helst ellers det måtte passe deg.

NB: Oslo kommune får mange henvendelser fra frivillige som ønsker avfall hentet etter rydding. Det jobbes for å få på plass en slik ordning, men det finnes dessverre ikke per i dag. Vi oppfordrer frivillige om å levere avfall til nærmeste gjenbruksstasjon, eller søke refusjonsordningen som administreres av Hold Norge Rent dersom det er utgifter tilknyttet ryddingen.

Plukketips fra Hold Norge Rent og Tur med Retur:

Topp ti funn:

Jente med sekk med plastposer med søppel
Ha alltid med en ekstra pose i sekken når du legger ut på tur. Foto: ByKuben

Bli med på Tur Med Retur!

Tur Med Retur er en ryddedugnad der TINE, Hold Norge Rent og Cecilie Skog har gått sammen om å få hele Norge med på ett enkelt mål: ta med deg litt mer tilbake enn du hadde med deg ut, hver gang du går på tur.

Den store Tur Med Retur-dagen er søndag 22. september, og siste dagen i Hold Høsten Ren.

Her i Oslo går turen fra Nydalen ned Akerelsva.

Bilder av barnehage barn med plasthansker
Barn er veldig flinke og engasjerte til å rydde i naturen. Disse barnehagebarna bruker høsten til å kombinere tur med naturvern. Foto: Hold Norge rent

Anbefalt videre lesning:

Kanskje kan du kombinere denne ukas utfordring med den tidligere utfordringen om å si nei takk til unødvendig emballasje og plast?Personvern - Oslo kommunes nettsider