Utfordring 7

Ha med egen vannflaske!

Tar du med din egen flaske hjemmefra istedenfor å kjøpe flaskevann, sparer du både naturen og lommeboka.

Hvorfor er det viktig?

I Norge er vi så heldige at vi har vann i springen av fantastisk kvalitet. Likevel kjøper vi mer og mer flaskevann!

Fyller du din egen vannflaske med vann istedenfor å kjøpe flaskevann, sparer du naturen for belastningen det gir å produsere flasken, transportere den, lagre den og gjenvinne den. Du er også med på å redusere plastbruken, og sjansen for at plast havner på avveie blir mindre.

Velger du flaskevann fremfor vann fra springen, går det med 1500 ganger mer energi og det slippes ut 80 ganger mer CO2,. Det er med andre ord mange gode grunner til å velge springvann fremfor kjøpevann.

Sammenklemt plastflaske i en kløvereng
Ta med egen drikkeflaske, og redusér sjansen for at plast havner i naturen! Foto: Bykuben/Andreas Fadum Haugstad

Hvordan løse utfordringen?

Ta med egen vannflaske hjemmefra!

De fleste av oss har en drikkeflaske eller en tom brusflaske liggende hjemme. Ha alltid med deg flaska i veska eller sekken.

Fyll gjerne på flasken og sett i kjøleskapet kvelden før. Da slipper du å la vannet renne unødvendig lenge, og du har deilig og kaldt vann klart.

Det kan være lurt å sette en lapp på utgangsdøra hjemme med “husk vannflaska”, så glemmer du den ikke når du går ut om morgenen.

Husk at det brukes mer energi på å lage brus enn vann – så ikke bare er vann bra for kroppen, det har et langt bedre klimafotavtrykk også!

Visste du at:

Ekstra utfordring:

Er du blant dem som kjøper kaffe eller te på farta? Da kan du prøve en uke med medbrakt gjenbrukskopp.

Take away-kopper er blant det engangsserviset vi nordmenn bruker mest. 70 prosent av alt avfallet i byens søppelkasser er engangskaffekopper!

Medbrakt kopp er bra for klima og miljø og i tillegg er det mange serveringsteder som gir rabatt på kaffen når kunden tar med medbrakt kopp.

Jente som kaster vannflaske i metall opp i lufta
La hvert familiemedlem ha sin egen drikkeflaske, og husk å ta den med ut på tur! Foto: Bykuben/Andreas Fadum Haugstad

Om du likevel har kjøpt flaskevann, husk å pante!

Å redusere bruk av unødvendig emballasje er et viktig klimatiltak. Men når vi først har kjøpt flasker, er det viktig at de pantes etter bruk.

Infinitum, som er ansvarlig for pantesystemet i Norge, samler inn 95 prosent av alle flasker og bokser. Det er veldig gode tall, men det betyr at det fortsatt er 5 prosent, altså cirka 150 millioner bokser og flasker, som ikke kommer inn i pantesystemet.

Mange av disse havner i restavfallet og blir dermed ikke resirkulert, eller de havner i naturen.

Denne teksten er basert på informasjon fra LOOP, Stiftelsen Østfoldforskning og Bryggeri- og drikkevareforeningen.Personvern - Oslo kommunes nettsider