Utfordring 10

Gode ferievaner

Ikke glem de gode vanene selv om hverdagen er langt unna! Vi har samlet en rekke tips for en grønnere og mer miljøvennlig ferie.

Hvorfor er det viktig?

Det er ferie og tid for lave skuldre. Siden mange av oss tar en pause fra hverdagslivet, er det ekstra viktig å huske på de fine rutinene som vi likevel kan ta med inn i ferien.

Kombiner slaraffenliv med aktiviteter som gir god samvittighet! Det trenger ikke kreve så mye av deg, men din innsats kan likevel bety mye for miljøet og klima.

Marin forsøpling, spredning av mikroplast og miljø- og helseskadelige stoffer og utslipp fra transport er bare noen områder du kan være med å påvirke i ferien.

Hvordan løse utfordringen?

Hold på de gode vanene dine også i ferien! Og kanskje kan du etablere noen nye?

Piknik/grill/mat:

 • Ta med deg kopp, tallerken og bestikk hjemmefra. Det er lett å unngå engangsemballasje om man planlegger. Ha alltid med egen drikkeflaske og erstatt takeawaykopper med egen flerbrukskopp.
 • Skal du grille? Bruk en flergangsgrill eller finn ut hvor nærmeste bålplass eller offentlige grill er. Du finner en oversikt på Oslo kommunes nettsider.
 • Glass og metall kan gjenvinnes igjen og igjen, så husk å ta det med deg hjem fra øyturen.
 • Kildesortér selv om du er på ferie. Plast er lett og lettvint å frakte med seg hjem fra tur, ta med deg en blå pose!
 • Legg noe grønt på grillen, bytt ut kjøttet når du handler i butikken eller bestiller på restaurant.
 • Kjøp økologisk og lokal mat på reise – la deg begeistre av sommerens smaker.
Bilde av et tog som kjører gjennom Trolldalen
Tog blir et stadig mer populært reisemiddel. Kan du bytte ut fly med tog denne sommeren? Foto: Tore Bjorback Amblie

Reise/transport:

Reiseartikler:

 • Tenk deg om før du kjøper nye klær, reiseartikler og bøker. Det meste kan lånes og leies på bibliotek, gjennom BUA-ordningen, og gjennom Turistforeningen. Flere sportsbutikker leier nå også ut utstyr.
 • Sommertid er solkremtid – kjøp solkrem uten miljø- og helseskadelige stoffer.
Har du testet Oslo som feriedestinasjon? Kortreist ferie kan gjøre at man oppdager byen sin på nytt! Foto: Thomas Johannessen

Vann:

 • Spar på vannet. Ferietid er kosetid, men ikke dusj lengre enn nødvendig. Fyll vannflasker og legg i kjøleskapet så har du alltid kaldt vann tilgjengelig og du unngår å la vanne renne unødvendig lenge.
 • Sommeren er en perfekt tid for å lufttørke klær! Lukter det ikke og ser ikke skittent ut – da er det ofte ikke skittent. Spar på vann og energi og la klærne lufte seg i sommersolen.

Annet:

 • Pass på mikroplasten! Unngå tannkrem, kosmetikk og hudleieprodukter med mikroplast. De spres lett og er vanskelig å fange opp når vi ferierer ute i det fri.
 • Unngå unødvendig engangsemballasje. Fjorder og elver lider ekstra i feriene av avfall som vi mister i farta.
Plastflaske som bør pantes sitter fast i en postkasse
Ikke legg igjen de gode vanene når du tar ferie. I 2018 svarte 1 av 3 nordmenn at de ikke kildesorterte i ferien. Foto: ByKuben, Andreas Fadum Haugstad

La deg inspirere av tidligere grønne utfordringer

Du kan for eksempel:

Ta #5forhvalen og rydde litt søppel i parken, på gata, i skogen eller på stranda:

Si nei takk til plastposen og unødvendig plast. Bruk handlenett eller ryggsekk:

Unngå matsvinn – planlegg dine innkjøp og frys ned eller spis opp rester. Ikke tøm kjøleskapet i siste liten før du reiser vekk, men frys ned eller gi bort maten som fortsatt er spiselig. Det kastes generelt mye mat i ferier og høytider.Personvern - Oslo kommunes nettsider