Utfordring 12

Gjør grillingen grønnere

Denne uka utfordrer vi deg til å legge noe grønt på en grill som kan brukes igjen og igjen.

Hvorfor er grønnere grilling viktig?

Sommertid er grilltid for de aller fleste. Men med utstrakt bruk av både engangsgrill, og kjøtt som hovedingrediens på grillen, har denne hyggelige tradisjonen et ikke like hyggelig klima- og miljøavtrykk.

Det fine er at det er mye vi kan gjøre for å beholde sommertradisjonen og bli gode og mette, samtidig som vi belaster miljø og klima i mindre grad. Valg av hvordan vi griller og hva vi legger på grillen har stor betydning.

Utvalg av ulike grønnsaker på grillen
Både valg av grill og valg av grillkull har mye å si for å gjøre grillingen mer klimavennlig. Foto: Marte Garmann / Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hvordan løse oppgaven:

Utfordringen er todelt.

1. Dropp engangsgrillen!

2. Bytt ut (noe av) kjøttet med andre ingredienser.

Hvordan og hvorfor unngå engangsgrill:

Hva skal du grille?

Mye av miljøbelastningen fra grilling avhenger faktisk av hva du griller. Produksjonen av rødt kjøtt er svært ressurskrevende. En kilo biff krever blant annet 15 400 liter vann underveis i produksjonen. I tillegg spiser kua cirka 1300 kilo hvete, bygg, mais og andre korn i løpet av de tre årene det tar før hun blir til biff. Kua fores altså opp på mat som vi mennesker kunne spist til et mye lavere miljøregnskap.

Det myldrer av gode oppskrifter og tips til grønne saker som er gode på grillen. Finn fram grillspyd, olje og krydder og lag fargerike grillretter av grønnsaker eller fisk! Du kan for eksempel grille potetsalat med cherrytomater og fetaost, eller lage grillspyd med squash, paprika og sopp.

Grillet ananas er kjempedeilig som dessert – eller hva med en bakt banan med smeltet sjokolade? Her er det bare å lete fram gode oppskrifter og nyte maten med god samvittighet.

Grillet asparges ligger på en en marmorbenk
Asparges er en av mange grønnsaker som er utrolig godt på grillen. Foto: Sara Johannessen, Matprat.no

Tips mens dere venter på at grillen skal bli klar

Fra ventepølse til ventesalat: Lag en frisk salat som serveres mens dere venter på at grillmaten skal bli ferdig.

Eller hva med å sette frem skåler med små tomater, sukkererter og stenger av gulrot som alle kan knaske på mens de venter?

Godt måltid!

Ferdig grillet vegetarpizza
Har du tenkt på at pizza kan slenges på grillen? Grønn grilling kan åpne opp for nye grillvaner. Foto: Mia Frogner, GreenBonanza

La deg også inspirere av matelskeren Mia Frogner som står bak bloggen GreenBonanza. Hun er en ivrig grønn griller, og deler mange gode oppskrifter på sin blogg:

Og kanskje inspirerer grønn grilluke til å opprettholde nye vaner? Ta utfordringen om å spise mindre kjøtt i hverdagen:Personvern - Oslo kommunes nettsider