• Forsiden
  • Gjør dine summende naboer en tjeneste

Utfordring 37

Gjør dine summende naboer en tjeneste

Også byens minste innbyggere kan trenge litt ekstra omsorg om dagen. Gi humlene og biene starthjelp når du planlegger hva du skal plante hjemme hos deg selv.

Hvor viktig er insekter i naturen?

Insekter har stor betydning for oss. Flyvende insekter gjør en uvurderlig jobb med å pollinere mange av matplantene våre. I Norge er bier, fluer, sommerfugler og biller de viktigste pollinerende insektene vi har.

I Norge kjenner vi til ca. 18 000 arter av insekter. Alle har sin egen rolle i økosystemet de er en del av. Men, endringer i landbruket, bruk av plantevernmidler, asfaltering av grøntområder og færre blomsterenger gjør at insektene sliter.

Derfor er det fint å kunne hjelpe til. Det er nemlig mye vi kan gjøre for å bedre forholdene for våre kravlende og summene naboer.

PLANT SELV: Det å så frø, vanne og se at noe vokser er morsomt og lærerikt, samtidig som det er bra for insektene. Foto: Furuset idrettsforening/Spirende Furuset

Hva kan du gjøre?

Plant blomster som insektene liker. Blomstermeny.no er en nettside som gir deg oversikt over pollinatorvennlige blomster du kan velge mellom. Har du ikke store plassen til å lage en hage, kan likevel en potte med lavendel eller andre blomster fra blomstermenyen bety mye. Hvis alle gjør litt, kan insektene fly fra plante til plante gjennom hele byen.

BRUK DET DU HAR: Pappemballasje og melkekartonger gjør susen når du skal plante. Se etter frøposer som er spesielt satt sammen for humler og bier. Foto: ByKuben

Tips og inspirasjon

SUMMENDE HAGE: Engblomster er noe av det aller beste for insektene våre. Foto: Furuset Idrettsforening

Hvordan skal du starte?

I april deler vi plantetips, konkurranser og videokurs tilpasset nybegynnere. Kom i gang ved å følge oss på Facebook og Instagram!

Og du, når du starter planleggingen bør du se etter økologiske frø og torvfri jord. Dette er bra for miljøet, så spør etter torvfri jord når du skaffer jord til hagen eller balkongen din.

Lykke til med plantingen - dine summende naboer vil takke deg!

TIPS: Fioler er tilpasset insekter med lang sugesnabel, som humler og bier. Fioler er supert å sette ut om våren for de tåler kjølige dager og netter. Foto: ByKuben


Personvern - Oslo kommunes nettsider