Utfordring 41

Ta #5forhvalen

Ta #5forhvalen og redd fjorden, elver og gata på farta!

Hva er #5forhvalen?

#5forhvalen handler ganske enkelt om at du plukker opp fem søppelting fra bakken om dagen.

Dette kan du gjøre hvor som helst og når som helst, for eksempel på vei til jobben, skolen, til trening eller mens du venter på bussen.

I disse dager arrangeres det høstdugnad og strandryddeaktiviteter over hele landet - #5for hvalen er en super måte å bidra inn i dette viktige arbeidet med å hindre at plast og avfall blir liggende.

Hvorfor er det viktig?

80 prosent av søppelet i havet kommer fra land. Det er særlig produkter vi bruker når vi er på farta, som flasker, takeaway og engangsemballasje. Snus, sneiper og sjokoladepapir havner på bakken og føres med vind, avløp og elver ut i havet.

Bare i Oslo havner det to tonn søppel på gata - hver eneste dag. Det er derfor viktig å plukke plastsøpla før den når havet, elvene og strendene. Det kan du bidra til med #5forhvalen.

Bilde av en søppelpose full av sneiper og engangsemballasje
Take-awaykopper, sneiper og snus topper statistikken av avfall som vi finner i byens gater og parker Foto: ByKuben

Hva kan du og jeg gjøre?

Plast i havet og plast i naturen og i bybildet er blitt et stort globalt problem - og dessverre så er det blitt et økende problem her i hovedstaden også, uansett hvor i byen vi ferdes.

Mange vil gjøre noe, men vet ikke helt hvor vi skal begynne fordi problemet virker så overveldende. Det er lett å bli motløs og tenke at om “lille jeg” plukker litt søppel, så har det ikke betydning i den store sammenhengen. Men det har det faktisk!

I tillegg til å gjøre det til en vane å plukke opp søppel så ofte du kan så kan du også prøve å

Ta vare på deg selv og husk smittevern: Bruk hansker og egen pose når du er ute og rydder, hold god avstand og vask hendene grundig.

For mer info, se helsenorges nettsider om forebygging av smitte.

Noe lite for noe stort

Hvis hver femte nordmann plukker fem søppelting fra bakken om dagen, fjerner vi hele 35 tonn søppel fra naturen, ifølge LOOP. Hver eneste dag!

Hvordan har LOOP kommet fram til 35 tonn? Jo fordi fem typiske søppelting som finnes på gata veier til sammen 35 gram hver. Typiske eksempler er

  • en take-away kaffekopp
  • en snusboks
  • et ispapir
  • et sjokoladepapir
  • et sugerør
Bilde av en dame som plukker søppel på en tur på Hovedøya
Oslo er en unik by rammet inn av skog og fjord. Å sette av 10 minutter eller mer til å plukke med deg plast og annet søppel betyr mye for naturen! Foto: Oda Stræte, ByKuben.

Hvalens ti største trusler

Mørkegrønn snusboks liggende i naturen, løv og gress i bakgrunnen.
Snus og sneiper havner ofte i naturen, men det gjør også snusbokser! Foto: Loop

Sjekk ut høstens ryddedugnad med Hold Norge Rent:

Plastforurening i Oslofjorden

Oslo kommune ønsker å ta et spesielt ansvar for å sette i gang lokale tiltak for å redusere plastforurensningen til Oslofjorden. Samtidig kjenner ikke marin forurensning landegrenser, og Oslo kommune har også et ansvar for å bidra til det globale arbeidet med å redusere plastforurensning. Les mer her i Handlingsplan mot plastforurensning i OslofjordenPersonvern - Oslo kommunes nettsider