Utfordring 14

Fang mikroplasten!

Denne ukens utfordring er å fange opp og redusere mikroplasten i hverdagen din.

Hvorfor er det viktig?

Daglig kan vi lese i nyhetene om hvordan vi kveler havet med mikroplast. Plasten, som er en av vår tids store oppfinnelser, har dessverre blitt et stort problem.

Over hele verden kommer alt for mye plast på avveier, og daglig produserer vi nye produkter som inneholder så små plastpartikler at vi ikke klarer å fange dem opp før de finner veien ut i naturen, i våre elver og hav.

Hva er mikroplast?

Det er særlig tre ting med mikroplast som gir grunn til bekymring:

 • Det er vanskelig eller umulig å bli kvitt den.
 • Den kan skade organismer og dyr som lever i vann.
 • Vi vet ikke nok om hvordan mikroplast kan påvirke mennesker.

Hver av oss slipper fra oss i snitt nesten to kilo mikroplast i året, fra blant annet bilkjøring, maling, kunstgressbaner, klesvasking, båtvasking, sko og kosmetikk.

Samlet utgjør det årlig over 8000 tonn plastbiter på mindre enn 5 millimeter bare her i Norge, hvorav rundt halvparten ender opp i havet.

Plastposer og annen plast som har blitt brutt ned til mikroplast i sjøkanten
Dette er et vanlig syn i norsk fjære. Ser du nøye etter er strendene våre fylt av miktoplast. Foto: Fredrik Myhre/WWF Verdens naturfond

Dyr kan også lett forveksle plastbiter med mat. Det kan gi dyr og fugler indre skader, forgiftning, fordøyelsesproblemer og falsk metthetsfølelse.

Flere forskjellige miljøgifter binder seg til plasten, og når den spises av fisk og annet liv i havet, konsentreres miljøgiftene i næringskjedene. Det er svært dårlig nytt for livet i havet, og for oss mennesker som er avhengig av det.

Les mer om mikroplast i Miljødirektoratets rapport fra 2016.

Myndigheter og næringsliv kan ved hjelp av ulike tiltak begrense utslippene noe, men samlet blir de små grepene vi gjør i vår egen hverdag, viktige bidrag for å begrense mikroplast på avveie. Lyst til å bli med på mikroplastjakt hjemme hos deg selv?

Bilde av en hånd som holder en eske med Guppyfriend vaskepose med hav i bakgrunnen
Nå finnes det vaskeposer som fanger mikroplasten i vaskemaskina di. Foto: Guppyfriend.com

Hvordan løse utfordringen?

En generell huskeregel er at det er bedre at rusk og rask havner i avfallet i stedet for i avløpet.

Her er ni konkrete tiltak du kan gjøre for å redusere utslippene av mikroplast i din egen hverdag, og hvorfor du skal gjøre dem. Plukk ut de som er mest relevante for deg!

 • Rydd i naturen! Rydder du én plastpose, fjerner du også millioner av potensielle mikroplastpartikler.
 • Dropp bilen når du kan. På denne måten bidrar du til at mindre mikroplast slites av dekkene og havner i naturen. Veier er den desidert største kilden til mikroplast i Norge. Det meste av mikroplasten kommer fra bildekk, men hvert år fører også veimaling med plaststoffer og bitumen fra asfalt og ulike transportmidler med seg omkring 300 tonn med mikroplast, ifølge Vegvesenet. Bildekk sliter i snitt av mellom 1,5 og 2 kilo plast i løpet av 2–3 års levetid.
 • Bruk kosmetikk og hudpleieprodukter uten mikroplast, så unngår du at det havner i avløpet når du vasker det av på slutten av dagen. Kosmetikk er ikke den største kilden til mikroplast, men ifølge Mepex-rapporten bidrar det likevel til 40 tonn mikroplast årlig i Norge – og rundt fire tonn av dette havner i havet. Fra 2014 har hudpleieprodukter, såper og tannkrem måttet dokumentere at de ikke inneholder mikroplast for å kunne få Svanemerket. Derfor er det å kjøpe svanemerket kosmetikk en enkel måte å skåne miljøet mot miljøfarlige plastbiter.
Bildekk som slites på veiene er en av de største kildene til mikroplast i Norge. Foto: Jon Opseth, Statens vegvesen
 • Bruk plastfrie q-tips. De fleste dagligvarebutikker selger rimelige alternativer. Men bruk opp de du har først, og kast dem alltid i søpla og ikke i do.
 • Tenk over klesforbruket ditt. Ta en runde i skapet ditt før du går på shopping, for nye plagg slipper nemlig mest mikroplast. Bruk klærne dine så lenge som mulig og unngå å kjøpe nye klær oftere enn du trenger.
 • Grønnere klesvask: Vurder om du kan vaske klærne litt sjeldnere og heller lufte dem av og til og fjerne flekker med en klut. Rens filteret på maskina ofte, og skaff deg en filterpose som fanger opp mikroplast på avveier. Reduser også bruken av klær laget av plaststoffer som fleece, polyester og akryl, de flasser av mikroplast i vask og ved bruk. Skaff deg vaskeposen Guppy Friend, den fanger opp mikroplast.
 • Rydd rundt kunstgressbaner: Få med fotballklubben og idrettslaget på oppsamling av gummigranulat. Bruk pauser og oppvarming under treninga til å plukke og samle sammen plastbiter og annet avfall.
 • Puss opp med miljøvett – sørg for at malingrester og andre kjemikalier ikke skylles ned i avløp, men leveres til trygg avfallshåndtering. Sjekk Oslo kommunes nettsider for å se hvor du kan levere malingsrester og annet farlig avfall. Velg svanemerkede produkter når du skal pusse opp, og bruk maling uten plaststoffer.
 • Har du båt? Ta miljøansvar! Pass på at det som pusses og spyles av båten din ved vårrengjøring, ikke skylles ut i vann og natur. Sjekk Naturvernforbundets artikkel om tips til miljøvennlig båtstell.

Hva kan virksomheter gjøre?

Miljødirektoratet har utarbeidet et faktaark for virksomheter som ønsker å bidra til å redusere marin forsøpling og mikroplast:

Oppsummering av Miljødirektoratets forslag til nasjonale tiltak:

– Plast er egentlig et veldig bra produkt, men vi har endt opp med å misbruke det, sier Anja Stokkan, Oslos egen plastkoordinator. Les mer om hennes engasjement her:Personvern - Oslo kommunes nettsider