• Forsiden
  • Ikke bruk toalettet som søppelkasse

Utfordring 30

Ikke bruk toalettet som søppelkasse

Denne uken oppfordres vi alle til å skaffe seg en søppelbøtte på badet. Hvis du allerede har en blir utfordringen enda enklere: Bruk den.

Hvorfor er det viktig?

Hver dag bruker tusenvis av nordmenn doen som søppelbøtte. Sminkepads, tamponger, plaster, hår, snus og kondomer går rett i do.

Når toalettene brukes som avfallsbøtte, fører dette til tette avløpsledninger, oversvømmelser, stopp i pumpestasjoner, økte rotteplager og forurensning av naturen. Og det fører til marin forsøpling.

Til tross for at avløpsvannet blir fraktet bort og renset før det slippes ut i naturen, fanges ikke alle gjenstander opp i renseanleggene. Ved ekstremvær oppstår også det som heter overvann, som fører avløpsvann ubehandlet ut av anleggene.

Det er derfor viktig at all type søppel som du finner på badet håndteres som avfall. Dette gjelder også matrester, stivnet fett og hår som også ofte kastes i do.

bilde av en pose med masse plastbiter
To minutter med strandrydding ga denne posen med plast, Q-tips er det dessverre alltid mye av. Foto: KlimaOslo

Hvordan løse utfordringen?

Hold Norge Rent og LOOP oppfordrer alle til å skaffe seg en søppelbøtte på badet, eller ta i bruk den søppelbøtten man allerede har.

Snakk gjerne med de du dele bad med. Mange bruker doen som en avfallsbøtte uten å tenke så mye over at det de kaster kan ødelegge rør eller ende som avfall i havet.

Løsningen er enkel: Ved å kaste søppelet du finner på badet i søppelkassen din bidrar du til at mindre søppel havner i havet.

Kast dette
Bæsj, tiss og dopapir er det eneste som skal i do!

Ikke kast dette
Q-tips, våtservietter og fett skal ikke i do! Det tetter igjen avløpsrørene.

Fjern fettet
Stivnet fett skal i avfallsbøtta eller sammen med matavfallet. Tørk ut fettrester med papir eller skrap det ut etter bruk. Det gjør det også mye enklere å rengjøre etterpå og du slipper en grisete oppvaskkum. Tørkepapiret med fett kaster du i posen restavfall. Store mender med mat og frityrolje må leveres til en gjenbruksstasjon. Les mer om fettvett her.

Kjøp bøtte
Kjøp en liten avfallsbøtte til badet, som du kan bruke til Q-tips, våtservietter, sanitærutstyr, og annet avfall som ikke skal i do.

Ta ned lokket eller heng opp en huskelapp
Gamle uvaner er ikke så lett å bli kvitt. Ta ned lokket på do etter bruk, da er det ikke lite lett å bare kaste ting fra seg uten å tenke. Trenger du en tydeligere påminner så kan det være fint å henge opp en lapp med beskjed om å ikke kaste i do men heller bruke søppelbøtta.

Finn flere tips finner du på Hold Norge Rent sine dovettregler

Bilde av et baderom og nærbilde av et toalett
Det er lett å la seg friste til å bruke toalettet som en lett tilgjengelig søppelkasse. Foto: ByKuben

Nedspylbare våtservietter og sminkepads?

Bilde av linseetui, sprøytespiss og  tanntråd
Det ser ikke pent ut når kampanjen ÆSJ viser frem alt fra plastbokser til linser, tanntrådholder, sprøytespisser, hår og annet som spyles ned i do. Foto: Hold Norge Rent


Personvern - Oslo kommunes nettsider