Utfordring 1

Bli med på Strandryddeuka

Ukens utfordring er å velge deg én dag hvor du deltar på Strandryddeuka.

Hvorfor er det viktig?

Sjøbunnen i Oslofjorden er full av sneiper, plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, leker, plastposer, tauverk, gamle dekk, bokser og glasskår. Mye av dette kommer fra oss som bor rundt fjorden.

Hver gang vi bommer på søppelbøtta, kaster sneiper på bakken og q-tips i do, havner det til slutt i havet. Mye av dette skylles også opp på våre flotte strender.

Din innsats til ukas utfordring er et viktig bidrag i en stor dugnad for alle verdens hav og livet som finnes i dem. For hver gjenstand du rydder, bidrar du til et renere hav, renere havbunn, finere strender og mindre farlig avfall på avveie.

Hvordan løse utfordringen?

Få med deg familie, venner, naboer og kollegaer til å bli med på den store strandryddedagen lørdag 4. mai, eller velg en dag som passer bedre.

Selv om du ikke rydder akkurat en strand, stopper du alt du plukker opp fra bakken, fra å havne i havet. Så finn frem hanskene og ta deg en tur ut på fortauet langs gaten din. Eller hva med å rydde langs en bekk, ei elv eller en innsjø?

To kvinner og en mann rydder plast i fjæra. Seilbåt i bakgrunnen.
I 2018 bidro frivillige til opprydningen av 2 700 tonn søppel. Foto: Max Lander, Hold Norge Rent

Slik går du frem

1. Finn ut hvor du vil rydde. Du kan finne alle de planlagte aksjonene på Hold Norge Rent sitt Ryddekart. Vet du om en strand eller en plass som trenger en skikkelig opprydning? Da kan du også melde inn din egen ryddeaksjon.

2. Trenger du utstyr til å rydde? Hold Norge Rent deler ut ryddepakker, og Coop leverer ut sekker i sine butikker i Oslo. Renovasjonsetaten leverer også ut utstyr ved minigjenbruksstasjonene.

3. Jobben er først over når avfallet er levert. Sjekk Ryddeportalen for å finne ut hvor du kan levere avfallet. I uke 18 vil det være kontainere utenfor de fleste Coop-butikker, og Renovasjonsetaten tar imot avfall på gjenbruksstasjonene.

4. Noen typer avfall bør håndteres av profesjonelle. Ta en titt på Hold Norge Rent sin sikkerhetsveileder for å se hvordan du kan gjøre ryddeaksjonen trygg for alle.

5. Del gjerne at du deltar i sosiale medier! Bruk #miljøhovedstaden #mingrønneutfordring

Du kan lese mer om henting av avfall på Ragn Sells sine nettsider.

Du kan lese mer om refusjon av utgifter til transport på Hold Norge Rent sine nettsider.

Bilde av en søppelpose full av sneiper og engangsemballasje
Sigarettsneiper, sugerør og q-tips er gjengangere for når man rydder, både langs fjorden og i byen. Foto: ByKuben

Visste du at:

  • Ifølge Hold Norge Rent stod frivillige for oppryddingen av over 2 700 tonn forsøpling i 2018.
  • Nesten halvparten av avfallet som ble plukket og sortert under Strandryddedagen i 2017, var fra personlig forbruk, altså ting som sneiper, q-tips og plastflasker. (Kilde: Strandrydderapport 2017)
  • Hvis hver femte nordmann plukker fem søppelting fra bakken om dagen, fjerner vi 35 tonn søppel fra naturen. Hver eneste dag! (Kilde: Loop)
  • Visste du at dersom du kaster en plastflaske i havet, så tar det 450 år før naturen har brutt den ned? (Kilde: Miljøstatus)
  • Visste du at åtte PET-plastflasker kan brukes til å lage én fotballdrakt? Både landslagene til Brasil og Portugal har spilt i fotball-VM med drakter laget av resirkulerte plastflasker. (Kilde: Loop)

Strandryddeuka er en del av miljøhovedstadsprogrammet:

Anbefalt videre lesning:

Relevante aktører:

Din innsats nytter!

Det er mange enkeltindivider som gjør en ekstra innsats for å bekjempe marin forsøpling. Noen av dem bidrar i sin egen fritid, andre har det som sin fulltidsjobb.

Oslo kommunes plastkoordinator Anja Stokkan er en av dem. Du kan lese mer om hennes bidra her.Personvern - Oslo kommunes nettsider