Tegning av en mann og en dame holder hender foran en dyrkekasse  og en bygning som ser ut som en båt.

Utfordring 16

Besøk Oslos urbane dyrkere

Over hele byen finner du folk som holder høns, lager honning, dyrker grønnsaker, bær og sopp. Det spirer og gror på tak og i parker, og denne uka inviterer vi deg til å oppleve det spirende Oslo!

Hvordan løse utfordringen?

Oppsøk et eller flere av Oslos mange dyrkeprosjekter! De aller fleste er åpne for publikum og alltid åpne for besøk. Er du usikker, kan du kanskje ta kontakt på forhånd og avtale et besøk?

Oslo bugner av steder du kan besøke – fra Holmlia i sør, til Ellingsrudåsen i øst, Voksenenga i vest. La deg inspirere av kartet som Spirende Oslo har laget.

For hvert sted som er nevnt i kartet, finner du også informasjon om eventuelle åpningstider og behov for å booke omvisning. Det er også forslag til hvilke veier du kan ta for å komme deg fra sted til sted.

I alle Oslos bydeler er det også parsellhager.

En høne står på gresset ved siden av noen blomster. I bakgrunnen er det gress med piknikbord som det sitter noen mennesker på.
Du finner både blomster, bær og høner i Voksenenga nærmiljøhage innerst i Hovseterdalen Foto: Iselin Kristiansen

Forslag til utvalgte ruter for ditt besøk:

Sentrumsrute

Øst for Akerselva

Bydel Sagene

Bynær rute

Et epletre stikker opp fra en takhage med utsikt til høye bygninger i Oslo sentrum. Det står en jente i bakgrunnen og vanner blomster med en vannslange.
Det dyrkes på flere av byens tak, sånn som her på Tak for maten i Schweigaards gate. Foto: Svein Gunnar Kjøde

Hvorfor er det viktig?

Byens urbane dyrkere minner oss på hvor maten egentlig kommer fra, og hvilken innsats det kreves for å produsere den. De gir oss en fin påminner for å sette større pris på det vi spiser.

Urbant landbruk sprer matkultur og bidrar til at vi blir mer selvforsynte med mat – også i byene. Når maten ikke trenger å reise langt før den blir spist, gir det i tillegg minimale klimautslipp.

Mange av byens dyrkeprosjekter er også fine møteplasser på tvers av generasjoner og kultur. Urbant landbruk kan brukes til å skape bedre livskvalitet og gjøre byen vår mer inkluderende. I tillegg er de grønne dyrkelungene vakre oaser i byen vår!

Har du lyst til å begynne med urban dyrking selv? Finn tips her:

Slik kan du bli en urban dyrker

Flere barn jobber med å luke og vanne i en stor grønn kjøkkenhage.
Unge urbane dyrkere på Rustad skole. Foto: Svein Gunnar Kjøde


Personvern - Oslo kommunes nettsider