Nærbilde av en kvinne, Ingeborg Moreus Hanssen, med briller, rød sykkelhjelm og rød kåpe som holder på et sykkelstyre

Folk i byen

Sykkelpensjonisten

Ingeborg Moræus Hanssen er nesten like glad i elsykkelen sin som hun er i barnebarna sine. Med knallrød hjelm sprer hun mye glede når hun sykler rundt i miljøhovedstaden.

Blant vakkert utsmykkede fasader, kastanjetrær og biltrafikk på Bygdøy Allé kan man tidvis skimte en fargerik dame på en elsykkel med tre hjul. Et syn man ikke kan unngå å bli i godt humør av.

Forfatter og tidligere kinosjef, Ingeborg Moræus Hanssen, er selvutnevnt president i Foreningen for Elsykkelens Fremme. Foreningen er en liten «frekkis» fra hennes side. Hun var en av de første som tok i bruk elsykkel i Oslo og har fått mye oppmerksomhet for det.

Når du bor i en stor by så er ikke det å sykle en sportsgren. Det er en urban måte å bevege seg på.
Ingeborg Moræus Hanssen

De siste årene har elsykkelen blitt et populært fremkomstmiddel for osloborgere, men Moræus Hanssen er likevel ikke helt fornøyd med utviklingen.

– Når du bor i en stor by så er ikke det å sykle en sportsgren. Det er en urban måte å bevege seg på. Jeg blir provosert av at folk tror de sykler på en velodrom når de i er inne i byen, forteller Moræus Hanssen opprørt.

Selv sykler hun på fortauet fordi det føles trygt, men tar alltid hensyn til andre.

– Jeg sykler aldri fortere enn det fotgjengerne går. Jeg venter til de oppdager meg, klimprer aldri på bjellen og dessuten kler jeg meg i rødt og glade farger for da blir folk så glade. De smiler til meg, jeg smiler tilbake, poengterer hun.

Bilde av en kvinne, Ingeborg Moreus Hanssen, med rød sykkelhjem og rød kåpe som sykler fra kamera nedover en bygate
Moræus Hansen beskriver det å sykle med elkraft som å ha medvind i livet. - Det er vidunderlig. Foto: Hampus Lundgren

Sprek 80-åring

Moræus Hanssen har alltid ytret sterke meninger, og alderen har ikke lagt noen demper på engasjementet. Hennes største kampsak for tiden, er aldersdiskriminering. Hun er klar i sin sak; man er nødt til å ta hensyn til at mange kropper er eldre enn 38 år.

Selv er Moræus Hanssen 80 år gammel og sykler hver dag, med unntak av vintermånedene. Da er det glatt og skummelt.

– Jeg sykler overalt, i byen, i skogen, Bygdø rundt, til Operaen, til og med i begravelser. Da tar jeg av meg den røde hjelmen riktignok, men jeg sykler så mye jeg kan, konstaterer hun.

I tillegg til sin kjære elsykkel eier hun en dieselbil, som hun også er svært glad i.

– ­Jeg elsker bilen min, men det å kjøre rundt på Frogner for å kjøpe noen doruller og en rødvin med en svær bil er jo litt overdrevet. Så derfor sykkel. Også av samme grunn som jeg svømmer og trener ønsker jeg å holde meg i form, sier Ingeborg Moræus Hanssen.


Fra to til tre hjul

Moræus Hanssen har alltid trivdes på to hjul og har syklet siden hun var liten jente. For rundt åtte år siden gikk hun over til elektrisk sykkel og syntes det var kjempegøy fra dag én.

– Det er som å ha medvind i livet. Du blir altså så lykkelig over den følelsen av at denne motoren hjelper deg opp livets motbakker. Det er vidunderlig, sier hun begeistret.

Bilde av en kvinne, Ingeborg Moreus Hanssen, med rød sykkelhjelm og rød kåpe som sykler på en blå trehjulet elsykkel
80-åringen sykler så mye hun kan – til glede for både seg selv og miljøet. Foto: Hampus Lundgren

De senere årene har hun følt at alderen har begynt å «komme på henne», som hun selv sier. Hun har blitt mer bekymret for balansen, men det har ikke stoppet henne fra å fortsette å sykle.

– Jeg fant ut at jeg skulle skaffe meg en ny elsykkel, en med to hjul bak og ett foran, sier hun og peker ut av vinduet. Der står den parkert. En stilig, blå trehjulssykkel med lavt innsteg og kurv bak.


Elektrisk miljøambassadør

Å gå fra to til tre hjul viste seg å være lettere sagt enn gjort. Hun var nødt til å lære å sykle på nytt. Alle de instinktive reaksjonene hun hadde innarbeidet på to hjul måtte viskes ut.

– Jeg stod opp om morgenen uten at noen så meg, tok treningsdrakten utenpå pyjamasen og syklet rundt i strøket her for å venne meg til den. Først satte jeg ikke på strømmen fordi jeg ikke turte. Dette var det rareste jeg hadde vært med på, jeg fikk det ikke til, minnes hun.

Men, plutselig løsnet det, akkurat som det løsnet da hun lærte å sykle og svømme som barn.

Så nå sykler 80-åringen så mye hun kan – til glede for både seg selv og miljøet. Hun forsøker å ikke kjøre mer enn nødvendig og knyter de blå og grønne posene to ganger. At Oslo har blitt kåret til europeisk miljøhovedstad i 2019 er ikke noe hun er veldig opptatt av, men hun er sikker på at det økte miljøfokuset kommer til å skape masse god energi.

Nærbilde av en kvinne, Ingeborg Moreus Hanssen, med briller, rød sykkelhjelm og rød kåpe
– Jeg sykler overalt, til og med i begravelser. Da tar jeg av meg den røde hjelmen riktignok. Foto: Hampus Lundgren

Moræus Hanssen håper sterkt at tiltakene som blir gjort i byen også tar hensyn til og inkluderer eldre mennesker.

– Det er helt klart at kloden er i ulage. Det er underlig klima, det er underlig vær og det blåser annerledes enn det blåste før. Noe er galt og det bekymrer meg virkelig. Jeg kan bidra med mitt, i all enkelhet. Folk bør i det hele tatt være mer bevisste på levesettet, forurensning, helse, fellesskap og selvsagt – elsykkel! sier hun med et lurt smil.

Ingeborgs elsykkel-tipsPersonvern - Oslo kommunes nettsider