Folk i kommunen

Plastkrigeren

– Jeg håper at hele befolkningen setter seg tydelige mål for hvordan de kan bidra for miljøet i 2019, sier Anja Stokkan. Selv har hun gått til kamp mot plastforsøpling.

Det er kaldt i containeren som fungerer som plast-laboratorium og mobilt kontor for Oslos første plastkoordinator. Anja Stokkan varmer seg på tekoppen og et brennende engasjement for miljøet.

– Plast er egentlig et veldig bra produkt, sier hun og vil avlive en myte først som sist.

Stokkan skal nemlig ikke gå til krig mot produktet som både er rimelig og anvendelig. Derimot ønsker hun å ta tak i en bruk-og-kast-mentalitet som de fleste av oss er rammet av.

– Vi har endt opp med å misbruke dette gode produktet i så stor grad at nesten alt rundt oss er plast. Det i seg selv er ikke farlig, men når vi ikke klarer å håndtere plasten, blir det en utfordring. Vi må få opp bevisstheten rundt bruken og konsekvensene av valgene vi tar når vi er ferdige med produktet, slår Stokkan fast.

32-åringen startet i fjor på oppgaven med å gjøre Oslo internasjonalt ledende innen plastproblematikk og tematikken rundt marin forsøpling. Engasjementet har hun imidlertid hatt lenge.

– Jeg har alltid hatt et nært forhold til havet. Som ung reiste jeg mye, og fikk se problemet med plastforsøpling. Jeg engasjerte meg som frivillig i Nordic Ocean Watch, og ble tidlig oppmerksom på mitt eget forbruk, forteller hun engasjert.

Plasthvalen sjokkerte

Det er spesielt tre områder Stokkan skal fokusere på i sin nye stilling;

– Jobben innebærer å redusere unødig plast og engangsutstyr i kommunale virksomheter. Den handler også om å rydde opp i Oslo, både langs byens gater, vann, kyst og på havbunnen av fjorden. Sist, men ikke minst, skal vi sette i gang mange tiltak for å forhindre marin forsøpling, forteller Stokkan.

– Plast er egentlig et veldig bra produkt, men vi har endt opp med å misbruke det, sier Anja Stokkan. Foto: Andreas Luksepp

Alle oppgavene skal løses i tett samarbeid med både næringsliv, kommunale aktører og frivillige – så hun er ikke alene. Dessuten opplever Anja et stort engasjement fra «folk flest». Det har vært mye oppmerksomhet rundt plastforsøpling den siste tiden, og hun har noen teorier på hva det skyldes.

– Vi fikk jo alle med oss hvalen på Sotra som hadde magesekken full av plastposer. Det skjedde her, i vårt eget norske farvann, og skapte nok mye sinne og frustrasjon. Problemet blir nært, og vi får bevis på at dette angår også oss. Dessuten er plastforurensingen lett å se - overalt, påpeker hun.

Anja er overbevist om at folk har lyst til å bidra. Det har blant annet det store engasjementet rundt strandryddedagene bevist. Det mangler heller ikke på sterke meninger knyttet til bruken av plast, og ikke minst – plastposer i butikk. Her er imidlertid ikke Anja like kategorisk.

– Plastpose-regnskapet er komplisert, og handler både om nedbryting og produksjon, sier hun og legger til;

– Folk spør meg om hvordan jeg forholder meg til plast, og forventer nesten at jeg ikke bruker det. Men også jeg kjøper en plastpose når jeg trenger det til restavfallet. Jeg sørger bare for at den plasten jeg skaffer meg får et så langt liv som mulig.

Håper alle vil bidra: – Det kan for eksempel være å plukke opp tre plastbiter fra bakken hver dag, slutte med engangskopp eller bidra som frivillig. Foto: Oda Hveem

Tid for dugnad

Anja Stokkan har fra først stund hatt som mål å få med seg Oslos innbyggere på en dugnad. At byen ble kåret til europeisk miljøhovedstad, kunne sånn sett ikke passet bedre.

– Det er utrolig gøy - og vel fortjent! Oslo gjør så mye bra for miljøet, mer enn folk er klar over. Jeg håper dette kan bli et år hvor befolkningen får øynene opp for alt som skjer og muligheter til å bidra. Som plastkoordinator håper jeg også at dette året kan bli et springbrett for fremtidige prosjekter, sier Stokkan.

Hun er opptatt av at alle kan bidra, og at alle bidrag teller. «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe» er en setning hun har sansen for. Stokkan håper at 2019 kan bli året flere velger seg en kamp, og tar ansvaret for hva de ønsker å bidra med her på kloden.

– Jeg skulle ønske at hele befolkningen kunne sette opp noen tydelige mål for året. Det kan for eksempel være at man i 2019 skal plukke opp tre plastbiter fra bakken hver dag, slutte med engangskopp eller bidra som frivillig, foreslår hun.

– Alt av plastavfall irriterer meg egentlig, men spesielt det som tydelig er blitt kastet bevisst på gata. Som for eksempel sneiper. Det er mange som ikke vet at det består av 95 prosent plast og ikke brytes ned i naturen.
Anja Stokkan

Sneip til besvær

Selv om snøen nylig har lagt et hvitt teppe over byen, er det ikke vanskelig å få øye på plastsøppelet på bakken. Stokkan er ikke redd for å bli møkkete på fingrene, og plukker opp det hun kommer over.

– Alt av plastavfall irriterer meg egentlig, men spesielt det som tydelig er blitt kastet bevisst på gata. Som for eksempel sneiper. Det er mange som ikke vet at det består av 95 prosent plast og ikke brytes ned i naturen. I tillegg er det lite og enkelt for fugler å spise, forteller hun.

Også det som tydelig er «på farten»-produkter, som engangskopper og yoghurtbegre, vil hun til livs. Å utrede alternativer til plast som skal fases ut, er en annen viktig oppgave hun ønsker å bruke tid på. Det mangler med andre ord ikke på prosjekter i 2019 for plastkoordinatoren.

Oslos plastkoordinator utenfor containeren som fungerer som plast-laboratorium og mobilt kontor. Foto: Andreas Luksepp

– I et globalt perspektiv gjør vi det bra i Oslo, vi er blant annet flinke på avfallssortering. Men vi har også forsøpling som avslører at vi er en storby i vekst. Og forsøpling kjenner ingen grenser. I havet er det strømmer som tar med seg alt, så vi har et ansvar for å rydde opp i vår egen bakgård, slår hun fast.

Heldigvis har vi også mange muligheter her til lands, både ressurser og vilje til å teste ut nye løsninger. Så Stokkan er optimist.

– Det vi gjør lokalt gir signaler utover våre egne landegrenser. For meg handler det om å ta ansvar for den livsstilen vi har. Og det er noe av det som gjør denne jobben så spennende, sier hun med et smil.Personvern - Oslo kommunes nettsider