Nærbilde av liten gutt med caps og grønn refleksvest med skriften miljøpoliti

Folk i kommunen

Miljøbarnehagen

– Begynn med barna! sier Lene Lysell fra Huseby barnehage. Hun ser at gode vaner og holdninger skapes tidlig, og at de yngste kan være de beste miljøambassadørene.

En skal tidlig krøkes som godt miljøpoliti skal bli! Det mener de i Huseby barnehage, med pedagogisk leder Lene Lysell (49) i spissen. Her har de stort fokus på miljø og bærekraftig utvikling, som også er blitt barnehagens hovedtema for 2019.

– Vi er opptatt av å starte tidlig med å etablere gode holdninger og vaner. Barn bryr seg, og engasjerer seg på en helt annen måte enn voksne. De er tro mot regler og tar ting mer bokstavelig, forteller hun.

Huseby er Oslos 3. største barnehage, med hele 240 barn fordelt på 17 avdelinger. Den ligger ved Husebyskogen, som rommer det meste en barnehage trenger for å leke og utforske naturen. Det er her interessen for miljøet starter for mange av de små

– Gleden ved naturen skaper en interesse for å ta vare på den, så det er viktig for oss å bruke skogen flittig. Ikke alle barna er vant til det hjemmefra, innrømmer Lysell.

Miljøpoliti

Da barnehagepedagogen begynte å snakke med de yngste om miljøet, kom det frem at mange knyttet det til søppel. Det ble derfor et naturlig sted å begynne miljøarbeidet i barnehagen.

– Vi opprettet et «miljøpoliti» bestående av de eldste barna. De tar inspeksjonsrunder til alle avdelingene og sjekker at avfallet sorteres riktig. De sjekker også om vi har fått inn pant i panteautomaten vår. Barna har fått egne capser og vester, og synes oppgaven er stor stas, forteller Lysell.

Nærbilde av liten gutt med caps og grønn refleksvest med skriften miljøpoliti
De eldste barna i Huseby barnehage er "miljøpoliti" og foretar inspeksjonsrunder på avdelingene. Foto: Hampus Lundgren

Miljøpolitiet underviser også de yngre barna og er gode forbilder for dem. Men også de ansatte skjerper seg litt ekstra når gjengen kommer trampende inn i tøfler og med «MP» på brystet. I tillegg er det en del av barna som tar med seg rollen hjem, og inspiserer både grønne og blå poser på hjemmebane.

– Det hender vi hører barn fortelle at de ikke sorterer matavfall eller mangler blå poser, men foreldrene får som regel fart på seg når barna sier ifra, sier Lysell og smiler lurt.

Kreativt gjenbruk

Lene Lysell har jobbet i barnehage i Oslo i 20 år, og merker at både byen og arbeidet har endret seg. Særlig de siste årene har bevisstheten rundt forbruk gitt utslag på flere måter

– Vi har faktisk et lavere budsjett på innkjøp enn tidligere, noe som har tvunget frem et redusert forbruk – men også skapt rom for kreativitet. Der vi tidligere kjøpte inn materialer og mønster med oppskrifter, må vi nå finne muligheter i det vi har rundt oss. Melkekartonger, gamle CD-plater, yoghurtbegre er supre formingsmaterialer som får nytt liv her, forteller Lysell og viser stolt frem fargerike melkekartong-lommebøker og yoghurt-lyslenker.

Bilde av en hjemmelaget yoghurt-lyslenke
Youghurtbeger-lyslenker pynter opp på avdelingen. Foto: Hampus Lundgren

Barnehagen er ikke redd for å spørre butikker og næringsliv om produktrester og overskuddsvarer. Også foreldrene er flinke til å bidra med ting og tang som barnehagen kan få bruk for.

Bilde av et arbeidsbord hvor det ligger cd-plater, kartonger, sakser, papp og annet materiale
Barnehagen spør ofte butikker og næringsliv om produktrester og overskuddsvarer, som får nytt liv av kreative barnehender. Foto: Hampus Lundgren

– Det er mye læring i dette, og vi benytter anledningen til å snakke med barna om konsekvensene av forbruket vårt. For eksempel når vi tegner på papir; hvor kommer arkene fra? Hva skjer når vi bruker mye av det? Barna er kreative og har ofte gode innspill til bærekraftige løsninger, sier Lysell.

Stolte ambassadører

I året som kommer skal Huseby barnehage ikke bare være miljøambassadører i nærmiljøet, men også for Oslo som europeisk miljøhovedstad. Det ser både små og store på som en stor ære.

– Kjempestas! Vi har lenge vært Miljøfyrtårn, men dette er noe helt spesielt. Barna er ekstremt stolte og gira på å bidra, bekrefter Lysell.

Nærbilde av pedagogisk leder Lene Lysell med lille genser og et svart skjerf rundt halsen
Pedagogisk leder Lene Lysell (49) står i spissen for Huseby barnehages miljøsatsning og er stolt over at de kan være miljøambassadører. Foto: Hampus Lundgren

Planene er mange, og strekker seg fra enkle lokale tiltak, som naturbingo og snekring av kompostbinge, til litt større prosjekter, som tematur til Hamar. Barnehagen håper også å få med seg noen av miljøhovedstadens arrangementer som retter seg mot den yngre garde.

– Vi håper det er mye tilpasset barna. Start miljøarbeidet med de yngste! Det er jo tross alt de som skal overta denne kloden, slår Lene Lysell fast.
Personvern - Oslo kommunes nettsider