Nærbilde av kvinne med briller med berg og annen natur i bakgrunnen

Folk i byen

Matelskeren

– Mitt miljøengasjement har alltid vært der, forteller Mia Frogner. Hun er blogger, kokebokforfatter og opptatt av å formidle sunn og bærekraftig matglede.

Det er stille og rolig på kjøkkenet til Mia Frogner denne torsdagsformiddagen. Hun er hjemme i barselpermisjon og bruker dagene blant annet til å eksperimentere seg fram til nye veganske retter til bloggen Green Bonanza.

Fakta om Green Bonanza

– Jeg er opptatt av å spre matglede, og vil gjerne formidle at det å være miljøbevisst på kjøkkenet er gøy, og ingen tvangstrøye.

Da Mia var 18 bestemte hun seg for å bli vegetarianer. Det var ikke et like vanlig valg for 17 år siden som i dag, så det fantes verken ferdigmat eller kokebøker for vegetarianere.

– Jeg var nok «hun rare». Fordelen var at jeg måtte finne veien selv, og utforske oppskrifter på egen hånd. Det har gitt meg en stor nysgjerrighet på mat.


Veganer for miljøet

For fire år siden bestemte Mia og ektemannen seg for å bli veganere. Det var en mye større prosess, og hun brukte nesten ett år på å skaffe seg nok kunnskap om ulike næringsstoffer til å skape et sunt og tilpasset kosthold.

Kvinne med briller i svart kjole står ved en kjøkkenbenk og lager salat
Foto: Hampus Lundgren

– Det var miljøengasjementet som drev meg. Jo mer jeg leste og lærte, desto klarer så jeg hvor stor belastning det industrielle dyreholdet er for miljøet.

Mia er vokst opp på gård med både korn og dyr, og helt fra hun var en liten jente var hun vært med på å plukke blomkål i hagen til bestemor.

Bilde av kvinne med briller og sort kjole som står utendørs på en veranda og pirker i en grønnsakshage
Foto: Hampus Lundgren

– Jeg tror denne nærheten til naturen har gjort at jeg ble miljøbevisst veldig tidlig. Når man vet at det faktisk tar seks måneder for en blomkål å vokse seg ferdig, får man mer respekt for det jorda har å by på, understreker hun.

Derfor er også reduksjon av matsvinn og mindre plastbruk blitt fanesaker som hun tar opp på bloggen.


Stolt av Oslo

Som veganer opplever hun enda større glede over matlagingen enn før. Hun utforsker planteriket med stor iver, og beskriver sitt forhold til mat som entusiastisk og litt «nerdete». Hun er ikke alene. De siste årene merker hun at interessen for vegansk livsstil øker, særlig i Oslo.

– Før var det vanskelig å finne restauranter med vegansk mat på menyen, nå er det mange, gode alternativer i byen.

Mia føler seg fortsatt litt som osloborger selv om hun har flyttet til Nesodden. Hun er veldig stolt av at Oslo er blitt europeisk miljøhovedstad, og tror at denne utmerkelsen vil bidra til mer engasjement rundt de klimavennlige endringene i byen.

Bilde av kvinne med skjerf og kåpe stående på en båt med Oslo rådhus og andre bygninger i bakgrunnen
Foto: Hampus Lundgren

– Jeg er så glad for mye av det som skjer i Oslo akkurat nå. Jeg heier på bilfritt sentrum, som gjør at større deler av byen åpnes opp for folk, og de mindre prosjektene som blant annet bybonden på Losæter i Bjørvika.

Bilde av kvinne med briller og skjerf og jakke stående på en båt med norsk flagg og bygninger i bakgrunnen
Foto: Hampus Lundgren

Snart får hun også en klimavennlig pendlertur til Oslo hver dag:

– Neste år blir også Nesoddbåten elektrisk, det gleder jeg meg til, sier Mia Frogner.Personvern - Oslo kommunes nettsider