Folk i kommunen

El-gartneren

Magnus Gommerud Nielsen har fått en enklere og mer behagelig arbeidshverdag etter at han gikk inn for å elektrifisere arbeidsplassen sin.

Selv om Vestre gravlund ligger i umiddelbar nærhet til T-banen og trafikkerte Sørkedalsveien er det et fredelig sted å ferdes. Her kvitrer fuglene i harmoni med humlene og biene, og har du et våkent blikk er sjansen stor for at du får øye på et ekorn.

I det siste har gravlunden blitt enda fredeligere. Tidligere kunne du høre bråket fra gressklipperne fra gravlunden helt bort til Vigelandsparken, men det er det slutt på nå.

En mann med mange prosjekter

Magnus Gommerud Nielsen (37) har jobbet som gartner på Vestre gravlund i 12 år. Den siste tiden har han vært en viktig pådriver for det grønne skiftet på gravlunden, og engasjementet hans har satt spor.

– Når vi bruker elektrisk utstyr kontra det vi hadde før som var bensindrevet og motorisert, slipper vi som jobber her å puste inn masse eksos og bli utsatt for mye støy, forteller Nielsen.

Magnus har vokst opp på Romsås i Oslo og bor på Vålerenga. I tillegg til å være gartner er han tobarnsfar, medlem i bilkollektiv og har gitt ut fire album under artistnavnet Magnus Moriarty.

Om Vestre Gravlund

Møtte skepsis

Magnus ble møtt med mye skepsis da han først tok initiativ til en grønnere drift. Kollegene hans var tross alt glad i verktøyet og kjøretøyene de allerede var vant med. I tillegg koster det å bytte ut utstyr og forslagene måtte godkjennes av Oslo kommune.

– ­Vi har ikke tvunget folk over fra traktor til sykkel, men når de nye el-lastesyklene ble tilgjengelig begynte flere å foretrekke disse. Folk som har sverget til de dieseldrevne småtraktorene i mange år har plutselig lagt sin elsk på syklene, det er gøy! sier han stolt.

Magnus' kollegaer var redde for at syklene ville stå ubrukt. Nå er de det foretrukne framkomstmiddelet på gravlunden. Foto: Hampus Lundgren

Da han snakket varmt om el-lastesykkelens mange muligheter var en bekymring at syklene ville bli stående ubrukt. Det har heldigvis vist seg å ikke stemme. De er i full bruk og de ansatte føler at hverdagen har blitt enklere, behageligere og mer fleksibel.

– Vestre gravlund er stor og flat, og da er sykkel et veldig praktisk fremkomstmiddel. I tillegg har vi nå begrenset unødvendig kjøring med dieseldrevet utstyr. Det er jo helt tullete å kjøre 50 meter i en svær traktor med kun en spade på lasteplanet.

Den elektriske maskinparken på Vestre gravlund

Hjerte for det grønne

Sykkelinteressen til Magnus skyldes kanskje at han er halvt dansk og har vokst opp med kassesykler fra Danmark, men interessen for det miljøvennlige begrenser seg ikke til to hjul. Vestre gravlund har nå skiftet ut store deler av det bensindrevne utstyret sitt med elektriske og stillegående gressklippere, kantklippere, motorsager og hekksakser takket være engasjementet til Magnus.

– Jeg liker å jobbe med grønne ting og finne nye løsninger som kan bidra til å gjøre både Gravferdsetaten og Oslo til et grønnere sted, sier han med et smil.

Stor og flat gravlund: - Det er jo helt tullete å kjøre 50 meter i en svær traktor med kun en spade på lasteplanet, sier Magnus Gommerud. Foto: Hampus Lundgren

Lar humla suse

Magnus forteller at de tenker helhetlig når de tenker grønt på gravlunden. I tillegg til elektrisk utstyr og kjøretøy jobber de med å styrke og ivareta det biologiske mangfoldet.

Engprosjektene de har satt i gang legger til rette for økt biomangfold og flere pollinerende innsekter. De har også plantet en masse pollinatorvennlige stauder i blomsterbedene som tiltrekker seg store mengder humler, bier og sommerfugler.

For Vestre gravlund og Gravferdsetaten har det lønt seg å tenke nytt, og ikke ta til takke med det de har gjort i alle år. Den grønne tankegangen har gitt positive ringvirkninger som er til å ta og føle på.Personvern - Oslo kommunes nettsider