Lars Nilssen og Lars Lenth

Folk i byen

Byfiskerne

Lars Nilssen og Lars Lenth fisker der ingen skulle tro at noen fisk kunne bo. Etter å ha jaktet storfisken i berømte vassdrag landet rundt, er de nå hektet på urbant fiske – midt i Oslogryta.

– Vi har fått fisk på de utroligste steder. Men her har vi aldri vært før, sier Lars Nilssen, og gjør et kast med dupp og mark ut i Hovinbekken på Hasle. På den ene siden skramler T-banelinje nummer fem forbi. Ikke langt unna ligger Norges største trafikkmaskin – Økernkrysset.

– Ha! Der satt den! Åhh, den der er fin, altså, roper plutselig makker Lars Lenth, som står et steinkast unna med fluestang.

Opp av vannet trekker han en pen halvkilos ørret, rett nedenfor der Hovinbekken kommer ut av røret som en gang slukte hele vassdraget. Nå er en 1,3 km lang strekning hentet opp i dagen igjen, omgitt av vakkert parklandskap. Og ørreten har altså funnet veien hit, helt av seg selv.

– Det er gøy å få fisk på steder folk ikke aner at det er mulig, smiler den fornøyde fiskeren. Den største de to har tatt innenfor Ring 3 var en ørret på to kilo.

Hvilke arter kan fiskes i Oslo?

Tilfeldig start

Det urbane fiskeeventyret til Lenth og Nilssen begynte i 2010, da de så en YouTube-video av nordlendingen Håvard Stubø, som hadde fått flotte ørreter i Frognerdammen.

Siden midten av 1990-tallet hadde de to servert fiskehistorier fra hele verden i NRK-serien «På fisketur med Bård og Lars», med Lenth og Bård Tufte Johansen foran kamera og Nilssen bak. Nå måtte de sjekke ut hva som egentlig skjedde i deres egen bakgård.

To blad Lars fikk med seg nordlendingen og dro tilbake. Resultatet ble publisert på nett. I løpet av få timer hadde filmen fått 100.000 seere – og et nytt konsept ble født: Lars og Lars BloggTV på VGTV, med urbant fiske i fokus. Siden har ingen elv eller bekk i Oslo vært trygg for de to fiskernes humoristiske snert eller fiskestenger.

De to mener at de gjennom å spre fiskeengasjement til folk i hovedstaden, og vise frem hva som egentlig lever i byelvene, er de med på å spre miljøengasjement. For er man fiskeentusiast, vil man automatisk ta vare på fiskens leveområde. Selvsagt!

– Gi de unge en fiskestang før narkotikaen tar dem, flirer Lenth.

Hvor og når er det lov å fiske?

Lars og Lars har fisket sammen siden starten i 30 år, men urban fisking startet de med først i 2010. De to har fått fisk på de utroligste steder. Foto: Tomm W. Christiansen

Lakmustesten

Mot slutten av 1800-tallet ble viktige elveløp i hovedstaden kvalt av industriens forurensning, og fisken forsvant. Akerselva var først ute med å bli ny. Siden midten av 1970-tallet har elva blitt gradvis rustet opp og en elvepark anlagt langs hele elveløpet. Laks ble satt ut, og lever nå i beste velgående i elva.

De siste 10 årene har kommunen satset på å gjenåpne elveløp som ble lagt i rør da byen vokste – for å gjøre byen i stand til å håndtere større mengder regn og overvann i kjølvannet av klimaendringene. Bieffekten er nye rekreasjonsområder for folk og nye leveområder for planter og dyr. I Alnaelva har for eksempel ørreten nå kommet tilbake.

– Jeg er opptatt av ørreten som art. Alnaelva i Oslo har potensial til å bli en kjempebra ørretelv! Det er masse igjen å gjøre i den elva, men lakmustesten på at vi er på rett vei, er at ørreten nå formerer seg naturlig her. Det skjer sporadisk også i tidligere livløse deler av elva, noe som viser at det er liv laga, sier Nilssen.

– Men så sier du jo også at ørreten er fiskens svar på rotta, for den spiser alt og trives på noen ganske dodgy steder, kontrer Lenth, og avslører at det beste ørretstedet ligger skjult under et kumlokk i sentrum.

Hovinbekken (på bildet) er et av mange elveløp som har blitt åpnet fra rør de siste 10 årene. Til glede for både planter og dyr - og fiskere! Foto: Tomm W. Christiansen

Miljøhovedstadsfiskere

– Nå har vi fisket sammen i 20 år, men jeg har aldri sett sånn glede som da du fikk fisk i Mærradalsbekken, der den kommer ut av røret som går under Hovseterdalen og Sørkedalsveien, sier Nilssen.

Kanskje var det Lenths ektefølte glede som gjorde at filmen om opplevelsen slo alle rekorder og nå er sett av over 200 000 mennesker. Filmen fra Mærradalsbekken er den første i en serie på 8 – 10 filmer, som Lars & Lars BloggTV produserer i samarbeid med Oslo kommune i miljøhovedstadsåret.

Lars fisker ved Hovinbekken
Lars og Lars fisker der ingen skulle tru at nokon kunne fiske! Foto: Tom W. Christiansen

– Det har jo ikke vært sånn bestandig, det er et nytt fenomen at man kan fiske i byelvene. Det sier noe om at det har vært vilje hos politikerne til å gjøre noe med elvene. Og vi synes det er gøy å være med og vise frem hvordan det er blitt, og at man faktisk kan fiske rett utenfor døra midt i Oslo, sier Nilssen, og fortsetter:

– Vannveiene sier tydelig fra når det er skjedd noe dritt, naturen responderer umiddelbart. Det er lettere å forholde seg til enn tograders-målet. Det er lettere å spore opp synderen og å gjøre noe med det, enn det er å slutte å slippe ut CO2.

Og for dem som måtte lure:

– Alt er ekte. Eller, vi jukset én gang. Men det er sju år og snart 150 episoder siden, så det teller ikke. Vi har som prinsipp at alt skal være ekte, sier Nilssen.

– Vi har ekstrem stolthet på akkurat det, supplerer Lenth.Personvern - Oslo kommunes nettsider